201912.23
0

Zöld karácsony

Régebben úgy gondoltam, hogy a műfenyő a legjobb, mert több éven keresztül szolgálhatja a családot. Majd olvastam egy tudományos cikket, amiben azt vizsgálták, minek kisebb a „lábnyoma”, és az élőfenyő jött ki nyertesül. 

December elején sok ismerősöm üzenőfalán elkezdődött a „milyen lesz a karácsonyfa” őrület – azaz hogy miért jó vagy nem jó a műfenyő és az élő fenyő, illetve hogy egyáltalán kell-e bármilyen fenyő, nem elég-e egy darab gyertya meg a karácsonyi hangulatteremtő zene. Rengeteg a pro és kontra. Régebben úgy gondoltam, hogy a műfenyő a legjobb, mert több éven keresztül szolgálhatja a családot. Majd olvastam egy tudományos cikket, amiben azt vizsgálták, minek kisebb a „lábnyoma”, és az élőfenyő jött ki nyertesül. Később megtudtam, lehet venni földlabdás fenyőt is, amit ki lehet ültetni, úgyhogy amikor saját háztartásom lett, amellett döntöttem. Idén pedig egy 15 centis cukorsüvegfenyőt vettem. Na, de mi szól ezek mellett és ellen?

79542306_2481318812141639_8527266410651451392_n

Műfenyő

+ Nem kell minden évben fenyőt venni és megoldani a szállítást, esetleg felvonszolni a lépcsőn, ha valaki lift nélküli lakóházban lakik. Csak elő kell venni, össze kell rakni, és szét kell hajtogatni a sűrűn elhelyezett ágakat. A karácsonyfa alakja szabályos, s ha valaki unja a zöldet, akár színeset is vásárolhat, illetve vannak előre feldíszítettek és beépített égőkkel rendelkezők. Az igazi fenyőillatot pedig elő lehet hívni néhány csepp illóolajjal. Összességében véve talán ez a legkényelmesebb opció.

- A negatívumok közül a legfontosabbakat, a környezetvédelmi szempontokat emelném ki. Figyelembe kell venni ugyanis a gyártás folyamatát, az anyag tulajdonságait, a szállítást, a használat időtartamát és az újrahasznosíthatóság hatékonyságát. A műfenyők túlnyomó többségét Kínában gyártják, majd teherhajókon szállítják Európába, ami jelentősen megemeli azok ökolábnyomát – csak a könnyebb megértés végett: egy ilyen teherhajó nagyobb terhelést jelent a környezetnek, mint 50 millió személyautó. További hátrány, hogy hat-tíz év alatt a műfenyők eléggé elhasználódnak – mivel a cégeknek érdekükben áll, hogy a rossz minőség által fenntartsák a folyamatos keresletet –, és tulajdonosaik megszabadulnak tőlük. A fák többsége egyébként polivinil-kloridból (PVC-ből) készül, amelyet meglehetősen drága újrahasznosítani, sőt, a legtöbb országban nem is tudják megoldani. Így ha nem egy hulladékégetőben végzik, akkor egy újabb szállítással (és károsanyag-kibocsátással) kerülnek a megfelelő hulladékfeldolgozóba. A kanadai Ellipsos független környezeti ügynökség életciklus elemzése szerint környezeti szempontból akkor válik egyenértékűvé a műfenyő a vágottal, ha azt legalább 20 éven át használjuk.

79904451_665097410688006_8489190387406077952_n

Vágott fenyő

+ Aki vágott fát vásárol, az nem az erdőirtáshoz járul hozzá, ugyanis a karácsonyra szánt fenyőket külön e célra létesített faiskolákban nevelik több éven át, míg elég méretesek nem lesznek az eladáshoz. Mivel szükséges az állandó gondozásuk, ezek a faiskolák sok embernek adnak munkát. Emellett az élő fenyő valóban hangulatos és illatos.

- Minden évben meg kell venni, ami anyagilag azért megterhelő, illetve fizikailag is, mert haza kell vinni, és bele kell állítani a talapzatba. Az előbb említett faiskolák Magyarországon is működnek, de Németország és Dánia számítanak a legnagyobb termesztőknek és exportőröknek. Tehát egyáltalán nem biztos, hogy a fenyő, amit megvásárolunk, nem utazott több ezer kilométert. Bár ha hazait veszünk, a kivágáshoz, szállításhoz (hazaszállításhoz és ünnepek után az elszállításhoz) is energia szükséges. Ráadásul már csak a műtrágyázás miatt is jelentős a környezetkárosítás. Ami pedig az „utóéletüket” illeti, nem éppen rózsás: a városban rendszerint kerülgetni kell a járdán rothadozó fenyőfákat, mert az emberek ahelyett, hogy leadnák a gyűjtőhelyeken, vagy a kukák mellé helyeznék, csak leteszik random helyeken – vagy pedig annak ellenére, hogy már nem fér a kuka mellé, ott hagyják –, akadályozva ezzel a járókelőket. Ezek a kidobott fák a közhiedelemmel ellentétben nagyon ritkán kerülnek komposztálásra, legtöbbjük ugyanis a hulladékégetőben végzi a többi szeméttel együtt. Még a túl nagy kínálat egy negatívum, amit meg kell jegyezni – gyakran feleslegesen túl sok fát vágnak ki, az emberek nem veszik meg, és aztán ezek használatlanul „szemétté” válnak. Ezt kiküszöbölendő indult a www.fenyofa.com weboldal, ahol a vásárló kiválaszthatja a konkrét fát, amit az ő számára lefoglalnak és kivágnak.

81198909_544784636370632_2419786103574757376_n

Földlabdás fenyő

+ Ha valaki ragaszkodik az élő fenyőhöz, de a környezettudatosság szempontjából zavarja, hogy csak „egyszer használatos”, annak ez tökéletes megoldás lehet. Ünnepek után ki lehet ültetni, és igazi kis fenyvest lehet kialakítani az évek során.

- Figyelni kell arra, hogy nem vágtak-e le túl sok gyökeret a fából annak érdekében, hogy beleférjen a cserépbe. Ha ugyanis így történt, esélytelen, hogy két hónapnál tovább fog élni.

80063640_665223320679992_517056733214932992_n

Cserepes fenyő

+ Aranyos, picike, él, és néhány éven belül ki lehet ültetni.

- Mivel nagyon pici, előfordulhat, hogy a díszítéssel várni kell néhány évet. Figyelni kell arra, hogy ne legyen bent túl sokat a meleg lakásban/házban, mert nem bírja.

79887741_1140383503019863_7859142672475226112_n

Kreatív, alternatív karácsonyfa az otthon talált dolgokból

+ Olcsó, környezettudatos és egyedi. Rengeteg inspiráló képet lehet találni Pinteresten például.

- Időbe telik kigondolni és megcsinálni, egyes ötletek kivitelezéséhez kellhet a kézügyesség.

Tippek:

Ha műfenyő vásárlása mellett döntöttél, keress olyat, ami PVC-mentes, és Európában gyártották. Ha pedig már megszabadulnál használt műfenyődtől, ne dobd ki, inkább ajándékozd el – ami neked kacat, másnak lehet kincs.

Ha vágott fenyőt vennél, keress olyan kereskedést, ahol kifejezetten csak akkor vágják ki a fenyőt, ha van, ki megvegye – de ha ilyen nincs a közeledben, ügyelj arra, hogy magyar terméket vásárolj. Ünnepek után pedig gondoskodj arról, hogy az arra kijelölt területre kerüljön a fa.

Ha földlabdás fenyőt veszel, figyelj nagyon a gyökérzetre, hogy biztosan hosszú élete legyen a fának.

Ha cserepes kisfenyőt vásárolsz, biztosítsd a megfelelő hőmérsékletet számára, és ha eljön az ideje, ültesd ki.

Szólj hozzá!

Your email address will not be published. Required fields are marked *