202204.02
1

Interjú Lajos Petronellával, az új DH-tagszervezet, a JÁDiK elnökével

in DH/Alma

Pár nappal a Győrbe költözésem előtt a Gímesi Művelődési Táborban beszélgettem Romannal, aki már ott pedzegette a kör újraalapítását. Szeptember 29-én Kiss Réka, a Diákhálózat elnöke pezsgővel érkezett Győrbe, és megünnepeltük a JÁDiK megalakulását.

Az XXXVII. Hallgatói Parlament egyik fő programpontjaként a Diákhálózat a tagszervezetei közé avatta a győri Jedlik Ányos Diákkört (JÁDiK). Ennek alkalmából megkértük Lajos Petronellát, a klub elnökét, hogy pár kérdés megválaszolásával segítsen nekünk aktualizálni mindenki mentális térképét a magyar egyetemisták legújabb csomópontjáról!
Elsőként mesélnél magadról egy kicsit? Honnan jött az ötlet és a lehetőség, hogy átvedd a győri JÁDiK vezetését?
Sziasztok, Lajos Petronella vagyok, a JÁDiK elnöke! Győri tanulmányaimat 2021 szeptemberében kezdtem gyógypedagógia szakirányon. Egyetemi éveimet azonban már 2017 óta élvezem. 2020-ban diplomáztam óvodapedagógia szakon Nyitrán, majd ugyanezen az éven és egyetemen folytattam a tanítóképzőt levelező tagozaton. Egyetemi éveim alatt már hallottam a JÁDiK egykori létezéséről. Érdemes tudni a diákszervezetről, hogy 2016-ban alakult, de nem volt hosszú éltű, csupán 2018-ig működött. Recska Roman, a JÁDiK jelenlegi alelnöke már akkor is Győrben tanult, és eljárt az eseményekre. A szervezet vezetését azonban nem szerette volna átvenni, ez volt az egyik oka, hogy megállt az élet a JÁDiK-ban. Pár nappal a Győrbe költözésem előtt a Gímesi Művelődési Táborban beszélgettem Romannal, aki már ott pedzegette a kör újraalapítását. Szeptember 29-én Kiss Réka, a Diákhálózat elnöke pezsgővel érkezett Győrbe, és megünnepeltük a JÁDiK megalakulását. Így lettem elnök, Recska Romannal és Tóth Norbival karöltve.

A Diákhálózattal való kapcsolatod ugyebár nagyobb múltra tekint vissza. Röviden össze tudnád foglalni saját találkozásodat és közös utazásodat a szervezettel?
A Diákhálózat fogalmával 2017 októberében találkoztam először, amikor a nyitrai Juhász Gyula Ifjúsági Klub (JUGYIK) tagja lettem. A JUGYIK-kal lehetőségem volt részt venni 2018 tavaszán az első Hallgatói Parlamentemen, és bár nem számítottam rá, én lettem a SzakGyak (szakmai gyakorlat) koordinátora. Ezt a pozíciót 2021 őszéig töltöttem be. 2018 nyarán bekerültem a Gímesi Művelődési Tábor szervezői közé, innen szintén tavaly búcsúztam el. A JUGYIK-ban külügyes alelnök és ellenőr is voltam. Az elmúlt évek tapasztalata alapozza meg a jelenlegi elnöki munkám.
Kikkel találkozik az, aki jelenleg átlépi a JÁDiK küszöbét?
Jelenleg 12 tagja van a JÁDiK-nak, ebből 8 felvidéki, 4 pedig magyarországi egyetemista diák. Jogosan merülhet fel a kérdés, miért szeretne egy magyarországi diák tagja lenni egy felvidéki szervezetnek. Számomra is meglepő volt eleinte a csatlakozási szándék, ma már tárt karokkal fogadjuk őket. A magyarországi tagjaink is becsületesen kiveszik a részüket a szervezésben, előszeretettel tanulják a „szlovmagy” szavainkat, nyitottak a felvidéki diákság felé, ezért a Hallgatói Parlamentre is örömmel jöttek velünk. A felvidéki tagok nem ismerték egymást ezelőtt, a JÁDiK hozott össze minket.

Ti miképp látjátok a győri diákközösséget? Volnának-e esetleg javaslataitok azokhoz, akik tanulmányokat kezdenének vagy folytatnának itt?
A győri diákközösség nagyon színes és sokrétű. Az egyetem Hallgatói Önkormányzata remek programokkal szórakoztatja minden héten a diákságot. Mindenki megtalálhatja a kedvére való programot. Bár még nem ismerek sok embert, és a szakok között se tájékozódok jól, már most büszke vagyok rá, hogy a Széchenyi István Egyetem padját koptatom.
Miképpen működik jelenleg maga a diákkör? Milyen programokban utaztok?
A szeptemberi megalakulásunk után lelkesen nekiláttunk a munkának. Az első eseményünket október 20-án tartottuk. Ez volt az első nyílt gyűlésünk, sörponggal megspékelve. Az eseménynek nagy sikere lett, kb. 20 ember látogatott el hozzánk. Szerveztünk azóta már két játékestet és kocsmatúrát, volt online kvízestünk, de a legkedveltebb eseményünk még mindig a sörpong. A JÁDiK néhány tagja a győri állatmenhelyen is önkénteskedik, hozzájuk bárki csatlakozhat. Karácsony előtt egy adománygyűjtés keretén belül segítettük a győri rászoruló családokat. Mikulás napján megtartottuk a JÁDiK első közös karácsonyát, az újévet pedig egy 3 napos csapatépítővel indítottuk. Tartalmas fél év van mögöttünk. Jelenleg kéthetente szervezünk eseményt, erre van kapacitásunk. Gyűléseink gyakrabban vannak, minden hét első napján összeülünk a törzshelyünkön, a Fecske Presszóban, és megvitatjuk a hét eseményeit.

Most, hogy a Diákhálózat tagszervezete lettetek, milyen esetleges fejlődés, változás lehetőségét látod ebben az együttműködésben?
A Diákhálózathoz való csatlakozás fő célja az volt, hogy a JÁDiK végre gyökereket kapjon. Azon dolgozunk, hogy minél több ember megismerje a DH és a JÁDiK fogalmát és küldetését Győrben is.
Szeretnénk nektek nagyon sok sikert kívánni mindebben! Az utolsó kérdés, hogy legközelebb hol és mikor találkozhatunk veletek?
Április 5-én ActivityEstet tartunk, nézzetek be hozzánk!

Szólj hozzá!

Your email address will not be published. Required fields are marked *