202112.23
0

Téli regények nem csak a karácsony kedvelőinek

A könyvesboltok is leporolják Dickens novelláinak gyűjteményét, a polcokon megjelennek a szeretet ünnepéről szóló régi és új történetek.

Ismét itt az évnek azon része, amikor körülöttünk mindent ünnepi hangulat ural. A rádióból betéve ismert örökzöld dallamok, a tévében érzelgős reklámok és gyerekkori kedvenc filmek figyelmeztetnek minket a karácsony eljöttére. A könyvesboltok is leporolják Dickens novelláinak gyűjteményét, a polcokon megjelennek a szeretet ünnepéről szóló régi és új történetek. Természetesen nem kell csalódniuk azoknak sem, akik szívesen olvasnának a hónaphoz illő könyveket, de már megunták Scrooge meséjét és azokat a történeteket, amelyek a család, megbocsátás és szeretet elkerülhetetlen hármasságát magasztalják. Jöjjön néhány változatos regény, ami a karácsonyi szellem nélkül is izgalmas téli olvasmány lehet.

Agatha Christie: Poirot karácsonya
Talán nem túlzás azt mondani, hogy az angol krimiíró terjedelmes életművében minden évszakra és hónapra található egy-egy sajátos olvasmány. Ezalól a december sem kivétel. Christie regényében látszólag minden alapanyag megvan egy hagyományos karácsonyi történethez: hangulatos vidéki kúria, hóesés, a népes rokonságot hazaváró család. Az idilli kép azonban hamar megtörik. Kiderül, hogy a család tagjai több titkot is rejtegetnek egymás elől, ami karácsony előestéjén egy gyilkosságban csúcsosodik ki. Szerencsére a híres detektív, Poirot a közelben jár, hogy fényt derítsen a bűntényre.

Naomi Novik: Ezüstfonás
Az amerikai írónő fantasyregényben értelmezte újra a Grimm testvérek gyűjtéséből ismert Rumpelstiltskin (Tűzmanócska) meséjét. Középpontjában három fiatal lány áll: Mirjem pénzkölcsönzőként tartja el elszegényedett szüleit, a paraszti családba született Vanda indulatos apjától próbálja megvédeni magát és testvéreit, az arisztokrata Irinát származásától és nemétől fogva érdekházasságra kötelezik. Sorsuk többször is egybefonódik, kénytelenek egymásra támaszkodni olyan helyzetekben, amelyekbe náluk nagyobb hatalommal bíró személyek kényszerítették őket. A történet főszereplője ugyanakkor maga a tél is. Novik gazdag prózaisággal írja le az évszak minden viszontagságát, megpróbáltatásait és rideg, hófödte tájait. A regény hangulatához nagyban hozzájárulnak a történetbe szőtt orosz népmesei elemek.

Patricia Highsmith: Carol
Az írónő főként pszichológiai thrillerjeivel vált ismerté, az önéletrajzi elemeket magába foglaló Carol azonban újfajta színt vitt a szerző regényeinek palettájára. A történet egy leszbikus pár megpróbáltatásait meséli el az 1950-es évek előítéletekkel teli Amerikájában. A díszlettervezői álmokat dédelgető Therese megrekedt az életben, napjait egy zsúfolt áruház eladójaként tölti. A karácsony előtti forgatagban itt találkozik a férjezett Carollal, aki kitörni vágyik a rákényszerített háziasszonyszerepből. A két nő hamarosan egymásba szeret, és eldöntik, hogy mindent maguk mögött hagyva bejárják az országot, remélve, hogy találnak egy helyet, ahol együtt élhetnek. A regény nemcsak hiteles korrajzot ad az 50-es évek Amerikájáról, de bemutatja mindazokat a kételyeket és indulatokat, amelyek a szexuális irányultság felfedezésével járhatnak, valamint a nőkre erőltetett hagyományos nemi szerepekből fakadó sérelmeket.

Katherine Arden: A medve és a csalogány
Újabb fantasyregény az orosz folklór elemeivel átszőve. A történet nemcsak életre kelti a népmesék alakjait és motívumait, hanem elbeszélésmódjában és nyelvezetében is visszaidézi a klasszikus történetmondás hagyományait. Arden az orosz történelem valós eseményeit keveri a népi hiedelemvilág elemeivel, ez a kettősség pedig a regény cselekményében is megmutatkozik. Egy erdőszéli falu lakói babonásan hisznek a fagyos rengetegben élő lények és ártó szellemek létezésében, akik rontást hoznak a helybéliekre, ha azok nem beszélnek róluk elég tisztelettel. Az erdő lényeit egyedül egy kislány, Vászja látja, megrekedve ezzel két világ között: csábítja a mondák természetfeletti alakjainak birodalma, miközben nevelőanyja és a falu új papja próbálja a realitás talaján tartani őt.

Szólj hozzá!

Your email address will not be published. Required fields are marked *