202112.20
0

Karácsony a Távol-Keleten

…ha eddig azt hitted, nálunk korán kezdődik az ünnepi felhajtás, megnyugodhatsz – nem mi vagyunk a legbuzgóbb karácsonyvárók a világon. A filippínók már szeptemberben megkezdik a visszaszámlálást…

Ha a karácsonyra gondolunk, mindnyájunk elméjében hasonló kép rajzolódik ki. Már kiskorunk óta megvannak azok az apróságok, amiket a karácsonnyal asszociálunk. Mézeskalács, fagyöngy, ajándékok, és még sorolhatnánk. Egyesek számára ez az év legszebb időszaka, míg mások szemforgatva váltanak csatornát egy családi idillt propagáló reklám láttán. Furcsa belegondolni, hogy egyes tájakon nem feltétlenül ezek a dolgok jelentik a karácsonyt.
Az ázsiai országok közül a Fülöp-szigeteken a legnagyobb a keresztény populáció aránya, ezért itt kifejezetten érezhető az ünnep vallásos jellege. Mi gyakran mérgelődünk az orrunk alatt, mikor már november elején csokimikulások néznek vissza ránk a boltok polcairól. Ám ha eddig azt hitted, nálunk korán kezdődik az ünnepi felhajtás, megnyugodhatsz – nem mi vagyunk a legbuzgóbb karácsonyvárók a világon. A filippínók már szeptemberben megkezdik a visszaszámlálást, valamint maga az ünneplés időszaka is egészen januárig elhúzódik. A legnépszerűbb szimbólum egy papírból és bambuszból készült, csillag alakú lámpás, amely a betlehemi csillagot jelképezi. Szenteste az emberek lakomát tartanak, közösen ünnepelnek családjuk és barátaik társaságában.

Japánban az év legromantikusabb ünnepének tartják a karácsonyt. Hasonló szerepe van, mint a Valentin-napnak. A szerelmespárok bejárják a várost, hogy megcsodálják a fényeket, illetve tipikus karácsonyi program a tokiói Disneylandbe való ellátogatás is. Míg nálunk annyi karácsonyi fogás létezik, hogy tíz ujjunkon nehéz lenne megszámolni, japánban egyetlen hagyományos finomság tartja a frontot – a karácsonyi epertorta. Ezenkívül a KFC is szorosan fűződik az ünnephez, ami az 1974-es reklámkampánynak köszönhető. A következő volt a szlogenjük: Kentucky for Christmas. Személyes kedvencem a tény, hogy a japánok körében karácsony idején igencsak népszerű Beethoven 9. szimfóniája, a kórusok rendszeresen adják elő az Örömódát.

Dél-Koreában – míg a lakosság több mint fele nem vallásos – a karácsonyt államünnepnek tekintik. A dél-koreai templomok tetején (egész évben) piros neonfénnyel megvilágított kereszt díszeleg, ami karácsonykor különösen hozzájárul az ünnepi hangulathoz. A templomok látogatása még azok körében is népszerűvé vált, akik egyébként nem vallják kereszténynek magukat. Természetesen ilyenkor a főváros is ragyogóbbnál ragyogóbb színekbe bújik, még a Han folyó felett nyújtózó hidak is díszes külsőt kapnak. Az emberek manapság Dél-Koreában is megajándékozzák egymást, azonban a leggyakoribb ajándéknak a pénz számít.

Kínában a lakosság mindössze 1%-a keresztény, tehát nem meglepő, hogy karácsonyi díszekkel leginkább a nagyvárosokban találkozhatunk. Karácsonyfája is csak nagyon kevés embernek van. Paradox módon éppen Kínában gyártják a legtöbb műkarácsonyfát a világon. A télapóra sengdan laoren néven utalnak, ami szó szerint lefordítva egy kicsit tréfásan hat: öreg karácsonyember. Egy Honkongban élő kanadai influencer párhuzamot vont aközött, ahogy mi ünnepeljük a karácsonyt, illetve ahogy a honkongiak a kínai újévet. Ugyanolyan sürgésforgás jellemzi, az emberek lelkesen főznek, megajándékozzák egymást. Emellett számtalan jelkép és szokás kötődik az ünnephez. Még az újév előestéje is hasonlít a mi szentesténkhez.

Ha már a Fülöp-szigetekkel indítottunk, kanyarodjunk vissza ismét délebbre. Vietnámban a karácsony nem államünnep, azonban ilyenkor sokan elmennek szórakozni. Míg a klasszikus ajándékozás gesztusa itt nem túl elterjedt, sokan egy hagyományos, roládszerű csokitortával lepik meg a másikat. Indonéziában az adott régiótól függ, miképpen ünneplik a karácsonyt. Balin például a karácsonyfa csirketollból készül – ezt a helyiek saját kézzel gyártják. Szingapúrban és Thaiföldön a karácsonynak főleg reklámszerű funkciója van. Többnyire kivilágított plázák képében nyilvánul meg az ünnepi hangulat. Az emberek ilyenkor vásárolnak, sok étterem pedig különleges karácsonyi menüvel rukkol elő. A vallásos jelleg itt egyáltalán nincs jelen.

Talán nem is gondoltuk volna, hogy a karácsony megünneplésének ennyi módja létezik. Azok, akiknek tele a hócipőjük (ha!) a karácsony monotonitásával, meríthetnek inspirációt a fenti országok szokásaiból, hogy kicsit színesebbé tegyék az ünnepeket.
Szóval kinek lesz idén csirketollból készült karácsonyfája?

Szólj hozzá!

Your email address will not be published. Required fields are marked *