202009.26
0

Tabutémáink: Szexuális zaklatás

És ezzel el is érkeztünk a probléma gyökeréhez. Még mindig egy olyan társadalomban élünk, ahol mikor bemész a rendőrségre, hogy feljelents egy szexuális zaklatót, az első kérdés, amit megkapsz, hogy mit viseltél.

Kellemetlen téma, ugye? S mégis a mindennapjaink része. A szexuális zaklatás nem az erőszaknál kezdődik, az már csak a tejszínhab teteje. Szexuális zaklatás, mikor utánad fütyülnek az utcán, mikor hangutánzó szavakkal akarják felhívni a figyelmedet, mint valamilyen állatnak, vagy mikor zavartalanul végigpásztázzák a testedet. Az angolszász kultúrkör egy csodás nevet talált a jelenségnek: catcalling. Az Oxford szótára szerint egy hangos füttyszó vagy szexuális természetű megjegyzés. Minden esetben kéretlen és ennél sokkal több.
Találkozunk vele az utcán, munkahelyen, iskolában, tömegközlekedésen, szórakozóhelyen... bárhol és mindenhol. A többség már 11 és 17 éves kora között megtapasztalta, milyen, mikor egy bulin a fenekét fogdossák, vagy rosszabb. A Harvard Business Review 2020-as felmérése szerint a nők 40%, míg a férfiak 16% tapasztal szexuális bántalmazást a munkahelyén (ez az arány 1980 óta nem változott). De mi minden tartozik ebbe a kategóriába (a teljesség igénye nélkül)?

pinterest

 
1. Bármilyen fizikai aktus, követni valakit az utcán, nemkívánatos érintés, amivel belépünk a másik személyes terébe, akár azzal, hogy elálljuk az útját – csak mert kurva ijesztő.
2. Kéretlen üzenetek vagy fotók a nemi szervedről... miből is gondolná valaki, hogy ettől majd nedves lesz a bugyi..?
3. Nyomást gyakorolni a másikra, hogy tegye meg, amit nem szeretne – a NEM mindenkor és minden szituációban NEM, ha visszakérdezel még kétszer, és a nemből talán lesz, az még nem konszenzus!
4. Szexuális tanácsok, kérések, viccek, megjegyzések – bármilyen hihetetlen is, de nem azért vettem fel egy rövid szoknyát, hogy kicsikarjak belőled egy pajzán hozzászólást.
5. Szuggesztív bámulás, ha erre vágynék, keresnék egy személyi szatírt.
6. A kedvencem pedig a nyilvános tereken való füttyszó, cicázás, dudaszó és valójában a már felsoroltak széles spektruma – utóbbinál úgy érzem a férfiak már tényleg eszüket vesztették, ha azt gondolják, hogyha rádudálnak egy nőre és megnyalják az ajkukat, ő máris bepattan az autóba, és majd együtt elszáguldanak a naplementébe.
De miért a férfiak, miért nem példálózom mindkét nemmel egyaránt? Mert az esetek 90%-ában férfiak az elkövetők, 71-ből 1 férfi és 6-ból 1 kisfiú él át szexuális zaklatást, és még ebben az esetben is 93%-ban férfi az elkövető.1 Ha egy nőtől tapasztalnám ugyanezt, akkor sem hagynám szó nélkül, és senkinek sem kéne, ám a nők túlnyomó többsége nem érzi, hogy jogosult más testéhez. Mert ugye a dekoratívabb nem mi vagyunk, nők. Valamiért ez a köztudatban azzal egyenlő, hogy nekünk mindig szépnek, nettnek kell lennünk, hisz létünk univerzális célja, hogy gyönyörködhessenek bennünk a férfi szemek.

jkj65b

 

És ezzel el is érkeztünk a probléma gyökeréhez. Még mindig egy olyan társadalomban élünk, ahol mikor bemész a rendőrségre, hogy feljelents egy szexuális zaklatót, az első kérdés, amit megkapsz, hogy mit viseltél. Normalizáltunk egy olyan viselkedést, ami távolról sem normális, és próbáljuk azzal magyarázni, hogy ha egy nő túl kívánatos, a férfi nem tud ellenállni az ösztöneinek. Ha ennyire ösztönlények lennénk, akkor miért nem kapjuk ki más kezéből az ételt, mikor éhesek vagyunk, miért vagyunk képesek megvárni, hogy a pincér kihozza a rendelésünket? Mert van tudatunk, ami felett van hatalmunk. Kétlem, hogy 2020-ban ne lenne mindenki tisztában az ellenkező nem anatómiájával, és leküzdhetetlen vágyat érezzen, hogy olyat lásson, ami neki nincs. Amennyiben ez a helyzet, szívből ajánlom mindenkinek a Pornhubot.
Nem a nőknek kéne állandóan a hátuk mögé nézni, nem követi-e őket valaki, aki veszélyes lehet, nem a ruhák milyensége okozza a problémát, hanem a társadalom nihilizmusa. Mert senki sem megy oda valakihez megkérdezni, hogy minden rendben van-e, miután molesztálták, még kevésbé mennének oda, hogy kisegítsék a szituációból. Hallottam már erre olyan magyarázatot, hogy hisz csak az utcán dolgozó kőműves bácsik olyan primitívek, hogy beszólogassanak a nőknek, de nem. Sőt, lehet, ők csak távolról kóstolgatnak, míg egy „értelmiségi” valami sokkal rosszabbat tesz egy utcával odébb. A szexuális zaklatás a verbális inzultussal kezdődik, és ha ezzel szemben ignoránsak maradunk, ne csodálkozzunk, hogy újabb generáció nő majd fel abban a tudatban, hogy ezzel úgysem lehet mit kezdeni.

Források:

1 National Intimate Partner and Sexual Violance Survey, 2010-es jelentés

Szólj hozzá!

Your email address will not be published. Required fields are marked *