202202.18
0

A kék melleken túl

Júlia és Zsuzsa egy tetőn állnak, mindketten fedetlen keblekkel, épphogy csak az Instagram által ördögűzött mellbimbók kerültek kitakarásra egy kék szalaggal. Maga a cím is erről a fotóról kapta a nevét…

A könyv Standovár Júlia szavaival egy „könyv anyuval szexről és más dolgokról”. És valóban az, de ennél még sokkal több. A kötet egy műfajilag bekategorizálhatatlan alkotás, leginkább projekt, amely 16 fejezeten keresztül egyesíti egy Budapesten élő szexuálpszichológus szakmai tudását a New Yorkban élő fotográfus lányának vizuális műveivel és élettapasztalatával a randizás, kapcsolatok, szerelem és szexualitás terén.

Forrás: patikamagazin.hu
Már a borító is épp eléggé meghökkentő lehet a közép-kelet-európai ízlésnek. Júlia és Zsuzsa egy tetőn állnak, mindketten fedetlen keblekkel, épphogy csak az Instagram által ördögűzött mellbimbók kerültek kitakarásra egy kék szalaggal. Maga a cím is erről a fotóról kapta a nevét: Júlia egész munkássága során kék szalaggal takarta ki a tabusított részeket, így a szalag magát a tabut szimbolizálja, amiről ez a könyv nem fél beszélni. Ezek után talán nem meglepő, hogy a 4 évnyi közös munkát és Skype-meetinget sok visszautasítás, megválaszolatlan levél és szkeptikus kiadók kísérték.
Pedig a kötet már magában is egy vizuális élmény, és nem kizárólag a fotók miatt, amelyek nemcsak illusztrációkként, de meghökkentésként, sőt akár kontextusként is szolgálnak. Ezen kívül a szöveg szerkezete is egyértelművé teszi, épp kinek a gondolatait olvashatjuk. A lábjegyzetekben pedig gyakran láthatjuk anya vagy lánya ellenvéleményét és rácsodálkozását a másik gondolataira, amitől a könyv egy élő párbeszéddé válik. A kötet egy cirka 240 oldalas nyomtatott anya-lánya beszélgetés és élménybeszámoló más-más szemszögből, más kulturális közegből és különböző generációkból. Erősen érezni, ki milyen társadalomban szocializálódott, de ez egy helyen sem válik a könyv rovására, ahogy kiélezett véleménykülönbségek sincsenek. Csupán tapasztalatcsere.
Ez egyben cél is volt, hogy kiemeljék a beszélgetés fontosságát, és további párbeszédet kezdeményezzenek. Ehhez segítségül szolgálnak az oldalak alján, esetenként fejlécén található, kapcsolatokkal és szexualitással egybefüggő kérdések. Ezeket, bármilyen eltökéltek is vagyunk, nem lehet figyelmen kívül hagyni, majd egy mondat kellős közepén arra eszmélünk, hogy 15 perce elmélkedünk a válásról, és hogy milyen lenne kimondani, hogy a házasságunk nem működik…

Forrás: ikon.hu
Nehéz jól összefoglalni, mit is várhat az Olvasó. Rengeteg fontos kérdés, téma és tabu felmerül, amiről beszélni kellene. És legfőképp az üzenet, hogy felejtsük el a normákat, mert minden kapcsolat páronként változó és egyedi, és ha egy megírt séma szerint akarjuk őket beskatulyázni, akkor az könnyen a rovásukra mehet. Összességében ajánlom mindenkinek, akit érdekel, hogy milyen szerepet játszik a férfiasság megélésében a női orgazmus, milyen szerepe lehet a csóknak, milyen szabályai vannak az internetes randizásnak, vagy hogy a szexbe miért nem kell belehalni.

Szólj hozzá!

Your email address will not be published. Required fields are marked *