202008.06
0

SzakGyak, avagy ahol a gyakorlat teszi a szakmát!

in DH/Alma

2020 nyara sem telhet el SzakGyak nélkül. Koordinátorunk, Lajos Petronella újból felvette a kapcsolatot azon társulásokkal és vállalatokkal, amelyek várják az érdeklődő és tettrekész fiatalokat

A Diákhálózat külön figyelmet fektet a felvidéki magyar diákok szakmai képesítésére, illetve annak minőségének fokozatos növelésére. Egy lelkiismeretes egyetemista jól tudja, hogy mielőtt a kemény munkával kiérdemelt diplomát megszerzi, megteszi az első lépést a nagybetűs élet felé az alma materéből, előtte sem árt próbagyakorlatokat végezni nyaranta. Soha nem árt tudni, hogy abban a nagybetűs életben mégis mi fog várni ránk. 2020 nyara sem telhet el SzakGyak nélkül. Koordinátorunk, Lajos Petronella újból felvette a kapcsolatot azon társulásokkal és vállalatokkal, amelyek várják az érdeklődő és tettrekész fiatalokat.

szakgyak_1

Danube EuroConsulting
A szlovákiai magyar falvak helyzetének vizsgálata különböző aspektusokból nem újkeletű dolog, hiszen 90 évvel ezelőtt az első fiatal értelmiségi nemzedékünk is ezen az úton haladt. Így szerették volna megismerni, hogy milyen a közösségünk valódi arculata, milyen problémákkal küzd, és milyen igényei vannak. A Danube EuroConsulting szakmai gyakorlata erre specializálódik. Ha szeretnéd megismerni közelebbről Dél-Szlovákia falvait, városait és annak lakóit, alkalmazni a társadalom- és gazdaságtudományok eszközeinek tárházát élesben, akkor ez a te szakmai gyakorlatod!
WADO
Az Instagram és a Facebook algoritmusain sokunk töri a fejét akár nap mint nap, a nagy kérdés: hogyan érjek el nagyobb nézettséget? Lehet, a megfelelő stílusra nem érzek rá, minimalistábban kellene rajzolnom a grafikáimat vajon? Hogyan közvetítsem effektívebben azt, amit szeretnék? Melyek a legdivatosabb emojik manapság? Mik a mai social media trendek? A WADO arra van, hogy ezeket a kérdéseket megválaszolja. A marketing és webfejlesztés iránt érdeklődőket várják sok-sok szeretettel, akiknek munkáját anyagilag honorálják a szakmai gyakorlat során.
Párkány és Vidéke havilap
Nagyszüleink és szüleink is bár évek hosszú során az Új Szóból tájékozódtak főként, viszont az országos napilap nem közvetít mindenről, hogy épp mi történik a szomszéd faluban. Regionális lapjaink kiemelt fontossággal bírnak azért, hogy helyiektől helyiek számára biztosítsák a magyar nyelvű tudósítást és értékátadást.  A Garammentén ezt a feladatot a Párkány és Vidéke havilap látja el, amely az írói vénával rendelkező tehetségeket várja soraiba. A riport- és interjúkészítés fortélyainak megismerése mellett honoráriumban is részesül a szakmai gyakorlatra jelentkező. 

szakgyak_2

Rovás
A kassai magyar kulturális élet egyik legfontosabb résztvevője a Rovás Társulás, amely ma a Magyar Jelenlét Házában székel. Kassa környékéről, Bodrogközből vagy Ung-vidékről származó magyar egyetemisták számára ideális helyszín, hogy különböző területeken kipróbálják magukat. A képzőművészeti csoportként induló Rovással a diákok nemcsak a marketing világába kóstolhatnak bele, hanem gyakorlatiasabb gondolkodást is elsajátíthatnak rendezvényszervezőkként. 
Artis Centrum
Nem mindegy, hogy a jövő nemzedéke miként és hogyan nő fel, milyen impulzusok érik a gyermekkorban. Ezért is van minden pedagógusnak komoly felelőssége és szüksége arra, hogy előzetes gyakorlati tudással felvértezve lépjen be első munkahelyének ajtaján. Az Artis Centrum a leendő pszichológusokat, pedagógusokat, gyógypedagógusokat és konduktorokat várja sok-sok szeretettel köreibe. Jelszó: mert a tehetségek számítanak!
AM Business
Mondhatjuk, hogy a szavak mérlegelése is művészet, és nem is a legegyszerűbb az, amikor egyes gondolatainkat úgy szeretnénk szavakba önteni, ahogyan azt szándékozzuk. Az AM Business olyan fiatalok számára biztosít teret, akiket a forma és a tartalom sem riaszt el, hanem megbírkóznak vele, művelik, hogy minél szebb és értékesebb szövegeket olvashassunk.  
Ha bármelyik program megtetszett, a Diákhálózat SzakGyak-koordinátora áll rendelkezésetekre, akit a dhszakgyak@gmail.com e-mail-címen tudtok elérni. Ugyanaezen címen tudtok jelentkezni, illetve bármilyen más információ után érdeklődni.

Szólj hozzá!

Your email address will not be published. Required fields are marked *