202001.07
1

Mittel úr népi hímzéssel ellátott walkmantartója – Közép-európai zeneajánló

Őseink dúdolt dallamait tüzeljük fel basszusgitárral, s az se baj, ha adunk hozzá egy csipetnyi drum n bass-t vagy technot. Mindezt az eklekticizmus jegyében, hiszen kevés olyan eklektikus régió van a világon, mint szélesebb hazánk, Közép-Európa.

Mittel úr nagyon különleges tokban tartja hanglejátszó készülékét. Egyik oldalán lengyel kakasok érnek össze, míg a másikon mozaikra hasonlatos ohridi mintában vész el szemünk. Mittel úr is halad a korral: a hegedű, a rézfúvósok, a furulya mind szép és jó, de most akar hallani alattuk valami mást, valami újat is. Őseink dúdolt dallamait tüzeljük fel basszusgitárral, s az se baj, ha adunk hozzá egy csipetnyi drum n bass-t vagy technot. Mindezt az eklekticizmus jegyében, hiszen kevés olyan eklektikus régió van a világon, mint szélesebb hazánk, Közép-Európa. Volt szerencsém Mittel úr playlistjeit meghallgatni (természetesen a walkmanjéről, vagyis kazettáról), s az ő személyes ajánlóját tolmácsolom. Az ő szívében egyes országok olyanok, mint az epicentrumok. Annyira remeg, annyira felrázza, hogy a végén összedől benne valami. Talán a kommunista rendszer. Újból. Viszont vannak, akik másként élték meg, másként is tekintenek vissza ’89 előttre, például Bosznia-Hercegovina.

81458016_596367214241227_8741186082986524672_n

A főként szarajevói származású tagokból álló Dubioza Kolektiv is erre világít rá egyik első dalukban, a Democracy-ban, amely jogosan juttathatja eszünkbe a Rage Against the Machine egyes dalait. Az angol szövegben a délszláv háború és a ’90-es években lejátszodó erőszak egyik legfőbb felelőseinek az ENSZ katonai csapatait nevezi meg. Ekkor a feltörekvő zenekar még a nu metallal és a punkkal kísérletezett, később az arculatuk pedig kifejezetten a keletiességre, a Balkán-mániára és enyhén a jugónosztalgiára összpontosított. Napjainkban a volt jugoszláv tagállamok egyik legismertebb együttese, amely már több világkörüli turnét is tudhat már a háta mögött. Erősségük abban rejlik, hogy a punk, a metal, a reggae, az electronica és a hip-hop dimenzióit egyedien ötvözik a balkáni népzenével. Az egyik legikonikusabb daluk, a No escape from Balkan szövege is egy alapfokú bevezetés e régió szociográfiájába, a Yugók, Zastavák és Mercedesek világába. Mindemellett a zenekar különböző társadalmi-politikai ügyekben is álláspontot foglal, így például az internetes kalózkodás (torrentezés) esetében. A Free MP3 című daluk egyben a Pirate Bay nevű torrentoldal reklámtrackje, amely egy kiváló videóklippel lett ellátva, s ahogyan éneklik: “We take it from the rich and give it to the poor, Like high speed internet Robin Hoods”.

Ha kicsit lágyabb, de mégis gyorsabb dallamokat szeretnénk hallani, ezen esetre Mittel úr bemutatta nekem a lengyel Bohemian Betyars-ot. Na, jó, lehet meredek az analógia, de az a lényeg, hogy ami Szűcs Leventééknek a cigányzene, az az Enejnek a szláv folk. Lengyelországban rendkívüli ismertségnek örvend a banda, majdhogynem pop kategóriába is sorolhatóak a több milliós nézettséggel bíró zenei klippjeikkel együtt. A Dubiozával szemben dalszövegeik könnyedebbek, de ha egy őrült szlávos bulit akarunk csapni, amikor a spájzból előkerül a fejkendős rőzsehordó asszony is, akkor az Enej fúvósai és a harmonika azonnyomban megteremti ezt az atmoszférát. Az ő erényük is az eklekticizmusban lelhető fel: a lengyel-ukrán népi dallamokat fuziónálják a punkkal. Eredmény: kész, vége, a lengyelek eldobják az agyukat, jöhet a csűrben ropatás. És én is eldobom. És Mittel úr is eldobja. Továbbá az Olsztynból induló zenekar másik erénye az, hogy kizárólag anyanyelvükön énekelnek, ami emeli autentikusságukat a skálán.

Az underground lakói sem panaszkodhatnak majd e cikk olvasását követően. Mittel úr nagyon megkedvelte az old school drum n bass-t is minden lüktetésével és dinamikájával együtt, de hiányoztak belőle neki Marija, Szvetlána és Jolán néni lócán üldögélős dúdorászásai. Aztán meg hallott egy Kiril Džajkovski nevű DJ-ről, aki valamiféle “balkan beat” előfutárának számít, és hazájában, Macedóniában pedig közismert zeneszerzőként is számon van tartva. Mittel úr azóta is hallgatja e misztikus dallamokat, viszont tény, hogy Džajkovski komponál is, és sok - számunkra sajnos semmit nem mondó - kiváló film soundtrackjének szerzője. Milčo Mančevski macedón filmrendezővel kb. olyan viszonya lehet, mint Goran Bregovićnak Emir Kusturicával: legnagyobb műveinek zenéit szerezte. Egyik legismertebb balkan beat szerzeménye, a Primitive science egy rejtélyes világot mutat be nekünk, ahol a dub és a lant meglepően jól ötvöződik. Mančevski legújabb filmjéből, a Fűzből (Willow/Vrba) sem maradhatott ki Džajkovski zsenialitása:

Mittel úr szalagjain még sok minden maradt, de most ennyivel kell beérnünk. Hiszen bár kicsi ez a Közép-Európa, mégis egy-egy kisebb tájegysége különböző univerzumokat képvisel. Mittel úr pedig meglátogatta már az összeset. Nem is meglátogatta, ő mindegyikben otthon van. A fránya vénember pedig csak egy morzsányit mutatott be zenei ismeretéből. Még nekem is tanulnom kell.

Szólj hozzá!

Your email address will not be published. Required fields are marked *