202103.30
0

Kezünkben a jövőnk

A jövőt még formálhatjuk, de a múltat már nem írhatjuk át.

A jelenkor egyik legjelentősebb és legégetőbb problémája a klímaváltozás elleni harc, a túlfogyasztás és az általunk termelt megszámlálhatatlan mennyiségű szemét elraktározása, illetve feldolgozása. A mindennapjainkat meghatározó rohanó életvitel mellett jóformán bele sem gondolunk abba, hogy mekkora pusztítást okozunk a minket körülölelő természetben egy átlagos napunk során.
„Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!”
Az emberek az utóbbi időben egyre nagyobb figyelmet és hangsúlyt fordítanak a környezetvédelemre, mely központi és meghatározó témává vált az élet minden területén. Ennek ellenére rengetegen akadnak olyanok, akik akarva-akaratlanul nem tesznek semmit a Föld megóvásáért. Sokan úgy vannak vele, hogy tudatosítják a bajt, viszont mástól várják a megoldást, nem önmaguktól. Voltaképp elbújnak a problémák elől, a felelősséget pedig másra hárítják. Az így gondolkodók szembesülvén a kérdéssel, hogy mit tesznek a környezetükért, miért nem változtatnak és kezdenek el környezetbarát módon élni, előállnak a már általánosnak mondható, tulajdonképpen saját magukat mentegető és megnyugtató válasszal: Egyedül mit sem érek, nem ez fogja megmenteni a bolygót.

Ez egy rossz magyarázata a lustaságnak, illetőleg annak, hogy nem vagyunk képesek lemondani néhány, a jólétünket és kényelmünket szolgáló funkcióról. A mi nemzedékünknek tulajdonképpen utolsó védvonalként még lehetősége van meghozni és megtenni a szükséges lépéseket, amelyekkel nemcsak a minket követő generációk életét határozzuk meg, hanem a Földet is megmenthetjük a pusztulástól. Álljunk ki azért, hogy ne egy elcsúfított és szennyezett bolygót hagyjunk hátra. Ne másra mutogassunk, hanem magunk tegyünk valamit. A vállalatok a vevők és a fogyasztók igényeihez viszonyulnak, nem fordítva. Amennyiben sikerül változtatnunk vásárlási és egyéb szokásainkon, akkor a cégek és vállalkozások rákényszerülnek arra, hogy átalakítsák az addigi rendszerüket egy környezetkímélő változatra.
Fontos minden apró, jelentéktelennek tűnő lépés
A klímaváltozás mindannyiunkat érint, valamennyien hatással vagyunk rá. Egyszerűen némi odafigyeléssel és tudatosággal máris rengeteget tudsz tenni magadért és a bolygóért egyaránt. Nem kell radikálisan megváltoztatnod az életed és szokásaidat ahhoz, hogy környezetbarátabb legyél. A legapróbb és legalapvetőbb cselekedetek hozzák néha a legnagyobb változást. A hangsúly a fejlődésen és az előrelépésen van, nem a tökéletességen. Nem kell, illetve nem is szabad azonnal kifogástalan és profi szinten teljesíteni, mert egyszerűen nem lehet. Fokozatosan, lépésről lépésre kell haladni. Az interneten számtalan lehetőség és alternatíva szintén fellelhető, amennyiben zöld irányba szeretnénk elmozdulni.

Az ember tudatos és felelősségteljes lény, vagy mégsem?
Nagyon elszomorító, hogy vannak személyek, akik fittyet hánynak az egészre. Nem kell messzire mennünk, jóformán elég tennünk párperces sétát akár a lakhelyünknél, akár a természetben. Az utak mentén mérhetetlen mennyiségű szemét, a gyűjtőkonténerek környéke pedig szemétdombra emlékeztet. Nagyon elszomorító dolog látni azt a mocskot, ami mára már természetessé vált, és senki nem kapja fel a fejét ezek láttán. Az erre érdemesek évek óta nem tesznek semmit ezen szörnyű állapot felszámolása érdekében, inkább további zöld területeket építenek be, fák ezreit vágják ki és élővilágot pusztítanak. Csakhogy minden éremnek két oldala van. Nem lenne szükség a probléma megoldására, ha elébe mennénk és megelőznénk azt. Sajnos sokan szemetesként tekintenek az őket körülvevő környezetre, teljesen felelőtlenül, nem törődve a következményekkel. Eldobálnak mindent, aminek már nem veszik tovább hasznát. Lelkes környezetvédők, aktivisták és önkéntesek szabadidejüket feláldozva mások után takarítanak, azonban ez hosszútávon nem megvalósítható.
Az elkövetkezendő évek meghatározóak lesznek. A társadalom egyre nagyobb nyomást helyez a politikára, amelynek hatására a zöld témák kerülnek előtérbe. Az irány jó, azonban a jelenlegi lendület felgyorsítására mindenképpen szükség van. A jövőt még formálhatjuk, de a múltat már nem írhatjuk át.

Szólj hozzá!

Your email address will not be published. Required fields are marked *