202101.29
1

Reddit kontra Wall Street, avagy mémek a tőzsdén

Egyszerre bámulatos és félelmetes, hogy ilyen mondvacsinált dolgokon áll vagy bukhat egy egész iparág jövője, és hogy az állandó „én csak egy ember vagyok, mégis mit tudnék tenni” hozzáállás mennyire téves.

Még február sincs, de 2021 már másodszor nyeri el az „ennél abszurdabb tuti nem lehet” díjat. Három hete még fanatikus, bohócnak öltözött amerikaiak támadták a saját fővárosukat, hogy a választásról szóló (amúgy publikus) dokumentumokat fotózhassanak le, pár napja pedig egy Reddit-fórum fordította feje tetejére az amerikai tőzsdecápákat, kvázi történelmet írva. Az utóbbiról szeretnék most egy kisebb összefoglalót írni, a hazai sajtó ugyanis világszenzációs hírértéke ellenére meglepően kevés visszhangot ad neki. Előre jelezném, hogy aki a konkrét matematikára és részletekbe menő ekonómiai magyarázatra kíváncsi, annak hagyok a cikk alján pár linket, mert én inkább egy általánosan érthető jellemzést fogok írni az esetről, kiegészítve azt némi kulturális kontextussal és tanulsággal.
A történet egyik főhőse a GameStop nevű amerikai videójáték-üzletlánc, amely finoman szólva sokat szív az utóbbi években. Amióta megjelentek a játékokat árusító digitális üzletek, mint például a Steam, az Epic Games Store vagy a PlayStation Network, a hagyományos videójátékboltok nehezen tudják felvenni a versenyt. A GameStop emellett a pocsék visszavásárlási árai, valamint a kontroverzális menedzsment miatt is sok vitriolt kapott, különösen a járvány kezdeti hónapjaiban, amikor a magas fertőzöttség ellenére sem akartak bezárni. (Ez azért is gáz, mert Amerikában sokkal nagyobb kultúrája van a videójátékoknak, és egy friss megjelenéskor több ezren tódulnak a boltokba.) Mindezt azért fontos tisztázni, mert ezek a tényezők vezettek oda, hogy a GameStop részvényei gyakorlatilag szabadesésbe kezdtek, és ez kellett ahhoz, hogy a Wall Street ragadozói felkapják a fejüket. A továbbiakban „hedge fundok” és egyéb absztrakciók párbaja következik, de az egyszerűség kedvéért simán csak Wall Streetként hivatkozok majd az ellenoldalra, ugyanis ne legyenek illúzióink, az ekonómiai biztonságot nyújtó jelzők és kifejezések mögött ugyanazok a mániákus, kapzsi tolvajok ülnek, akiknek a Wall Street a hírhedtségét köszönheti.

A „shortolás” a Wall Street egyik kedvenc praktikája, amit évtizedek óta használnak a piac manipulálására, és némi piszkos zsebpénz beszerzésére. Azt a folyamatot nevezzük így, amikor egy előreláthatóan csökkenő értékű biznisz részvényeit kölcsönözzük, eladjuk, majd visszavásároljuk, amikor kevesebbet ér, hogy a különbséget megtarthassuk. Akit bővebben érdekel ez a jelenség, és hogy miképp vezetett sok más mellett a 2008-as gazdasági válsághoz, annak szívből ajánlom A nagy dobás című filmet, ami zseniális humorral és allegóriákkal foglalja össze a helyzetet. Egy hasonlóval most én is megpróbálkozom. Képzeljük el, hogy az állatok piacán a majom banánt árul 10 euróért. Viszont a banánfája, általa pedig a banán minősége évről évre romlik, így a kígyó feltételezi, hogy egyre kevesebbet is fog érni. A kígyó kölcsönkér egy banánt a majomtól, viszont a háta mögött azonnal eladja 10 euróért. Pár hónap múlva a banán már csak 5 eurót ér, a kígyó pedig visszavásárolja, és visszaadja a majomnak, elvégre csak kölcsönbe kapta, soha nem volt az övé. Viszont az 5 euró, amit a majom háta mögött szerzett, most már az övé. A Wall Street pontosan ezt csinálja részvények millióival, ám ez az egész csupán szerencsejáték, hiszen sosem tudhatni, hogy a részvények ára valóban csökkenni fog-e. Bármi közbejöhet, például az, hogy a többi majom gyanút fog.
Itt lép be a képbe másik főhősünk, a WallStreetBets nevű Reddit-fórum. Aki esetleg nem tudná, a Reddit az internet egyik legnagyobb szociális médiafelülete, ahol témakör, hovatartozás, gyakorlatilag bármi alapján elkülönülhetnek emberek különböző fórumokon. A WallStreetBets afféle „hobbitőzsdéző” hétköznapi emberek gyülekezete, akik észrevették, hogy a Wall Street félelmetesen nagy számban próbál részvényeket shortolni a GameStop kárára. Elindítottak tehát egy miniforradalmat, ahol arra buzdítottak minél több átlagembert, hogy vásárolja fel a vállalat részvényeit. Ez hiányhoz vezetett, ami pedig a részvények értékének brutális megugrásához. A Wall Street nagyon kellemetlen helyzetben találta magát, hiszen ők még mindig kötelesek voltak visszavásárolni a kölcsönzött részvényeiket, viszont most már csak az eredeti ár módszeres többszöröséért tudták ezt megtenni. Végeredményként a szóban forgó Wall Street-hedge fund több MILLIÁRD dollárt vesztett. A tőzsdecápák, élükön a „hozzájuk egész biztosan nem kötődő” politikusokkal azonnal kampányt indítottak, illegálisnak vagy egyenesen veszélyesnek bélyegezve a WallStreetBets akcióját. Csak azt felejtik el, hogy a Wall Street évek óta ugyanezt csinálja, csak most az egyszer egy Reddit-fórum legyőzte őket a saját játszmájukban. Tipikusan azt a gengszterfilmes jelenetet látjuk most társadalmi szinten megnyilvánulni, amikor a kaszinó menedzsere valami mondvacsinált okból próbálja kizavarni a játékost, aki tarol a pókerasztalnál.

Az eset azóta drasztikus fordulatokat vett. Joe Biden amerikai elnök kabinetje állítólag „közelről vizsgálja az ügyet”, a Robinhood nevű népszerű tőzsdeapplikáció nem enged GameStop-részvényekkel kereskedni (javítsatok ki, de mintha a könyvben Robin Hood nem a kapzsi gazdagok oldalán állt volna), a Discord nevű médiafelület pedig egyenesen letiltotta a WallStreetBets Discord-csoportját. Érdekes, hogy a Wall Street milyen gyorsan elfelejtette a saját állandó kifogását, miszerint „ne parázzunk, hiszen a szabad piac úgyis helyre fog állni”. Hölgyeim és uraim, íme a felső tízezer reakciója, amikor egyszer belekóstolnak a saját levesükbe!
Nyilván ez a botrány sem fekete-fehér, viszont több fontos tanulságot is levonhatunk belőle. Először is, a hétköznapi embernek HATALMAS ereje van, különösen akkor, ha kihasználja a rendelkezésére álló szociális felületeket. A WallStreetBets az eset után azonnal új piaci lehetőségeket kezdett keresni hasonló akciókra, és megakadt a szemük az AMC részvényein. Az AMC szintén elég pocsék helyzetben van, ugyanis a világszerte nem üzemelő moziláncok miatt brutális veszteségeket kellett elszenvedniük. Épp most hétfőn tárgyaltak a cég kérdéses jövőjéről, amikor a GameStop-botrány következményeképp az ő részvényeik is masszív ugrást éltek át, és állítólag egy 600 milliós tartozást sikerült az elmúlt napokban kifizetniük. Egyszerre bámulatos és félelmetes, hogy ilyen mondvacsinált dolgokon áll vagy bukhat egy egész iparág jövője, és hogy az állandó „én csak egy ember vagyok, mégis mit tudnék tenni” hozzáállás mennyire téves. A modern embernek rengeteg fegyvere van a hatalom ellen, és ezek közül a virtuális összefogás az egyik legnagyobb. A GameStop-botrány futótűzként terjed mémek, Reddit-posztok és Twitter-posztok útján, így pedig olyan embereket is megszólít, akik alapból a közelébe sem mennek az ekonómiai témáknak. Viszont ebből következik, hogy az egésznek van egyfajta populista, „le a gazdagokkal” felhangja, ami nem feltétlenül előnyös, pláne, ha figyelembe vesszük bizonyos internetes közösségek radikális mivoltát.

A Reddit mémhuszár és videójátékos felületei (mindketten érintettek a témában) például különösen toxikusak tudnak lenni, és további csődbe taszítandó márkaként felmerült például a TikTok is, pusztán azért, mert egy huszonéves, felsőbbrendűségi komplexusos rétegnek böki a csőrét egy olyan önkifejezési forma, amit ők már nem értenek, vagy kínosnak tartanak. Egy másik aggasztó részlet az, hogy Amerikában kifejezetten jellemző, hogy nyugdíjbefektetéseket menedzselő vállalatok is kaszinózzanak a tőzsdén, és egy ilyen kaszkadőrmutatvány következtében több száz ember veszítheti el önhibáján kívül a megtakarítását. (És legyünk őszinték, ha a kormány valakit ki fog húzni a pöcegödörből, az a tőzsdecápa lesz, nem a dolgozó ember.) Ugyan kérdéses, hogy hány nyugdíjbefektető próbál videójátékos részvényekkel zsonglőrködni, de egyáltalán nincs kizárva, különösen akkor, ha a Reddit tényleg háborút akar indítani a tőzsdepiac ellen.
A helyzet egy kissé túl összetett ahhoz, hogy impulzívan kezeljük, viszont valóban roppant érdekes esettanulmány. Hiszen bebizonyosodott, hogy a szabad piac valóban szabad piac, ha nemcsak hozzáférése, de koordinációja is van az átlagembernek. Az pedig semmiképp sem árt, hogy mainstream figyelmet kapott a jelenség, hiszen most már több Reddit-fórum is aktívan figyeli a Wall Street ténykedését, és nincs rá garancia, hogy újabb GameStop-shortoláshoz hasonló manőver esetén nem ismétlődik meg a dolog. Továbbá nem éppen fest elegáns képet a gazdasági elitről, hogy szabadon hozzáférhető applikációkat tiltanak le, valamint hogy az egészet a „csúnya fiatalok” horoggal próbálják fedni, amire 2021-ben már csak bizonyos világrészeken harapnak rá (például ott, ahol a kormány kisajátít egyetemeket, a közélet pedig még a „tüntikéző” fiatalokat szólja le). Egyelőre kérdéses, mire fut majd ki az egész cirkusz, de jó volt a változatosság kedvéért az irodáján kívül toporzékolva látni a kaszinómenedzsert.
Objektívebb cikkek a témában:

https://www.washingtonpost.com/business/2021/01/28/gamestop-stock-amc-reddit-faq/

https://www.ign.com/articles/gamestop-investors-share-why-they-went-big-on-the-gme-stock-squeeze

https://www.gamespot.com/articles/gamestop-stock-explained-robinhood-short-squeezes-and-reddit/1100-6486676/

https://www.thrillist.com/entertainment/nation/amc-stock-surge-explained-gamestop-reddit

Szólj hozzá!

Your email address will not be published. Required fields are marked *