202110.17
0

Squid Game – a sorozat, ami meghódította a világot (spoilermentes)

A játék keretein belül minden egyes személy élete ugyanolyan jelentéktelenné és eldobhatóvá válik. A különbség abban nyilvánul meg, ki meddig képes elmenni a győzelem érdekében.

Kékeszöld melegítőszettek, vészjósló álarcok, vér. Sok-sok vér. Az utóbbi hetekben igazi kihívás nem szembetalálni magunkat a sorozatkedvelők legújabb kedvencével, a Squid Game-mel (nem túl szerencsés magyar fordításban Nyerd meg az életed). A dél-koreai dráma pontosan egy hónapja jelent meg, de már az első napokban világszerte megőrjítette a nézőket.
Squid Game a minap hivatalosan is letaszította a Bridgertont a Netflix-trónról, ezzel megkaparintva a legnagyobb debütáló sorozat címét. A közösségi platformokat hihetetlen gyorsasággal ellepték a mémek és videórészletek. Nem túlzás azt mondanunk, hogy még a csapból is ez folyik. A színészek is őrült iramban gyűjtik a követőket. Jung Ho-yeon (Kang Sae-byeok) – aki modellként kezdte karrierjét – Instagram-követőinek száma 400 000-ről 20 millióra ugrott az elmúlt hetek alatt, és a számlálás itt nem áll meg.
Na de hol jönnek képbe a kalmárok? Egy gyermekjátékokon alapuló, halálos játékba csöppenünk bele. Tanúi lehetünk szövetkezésnek, barátságok kialakulásának, árulásnak. Egy ponton minden játékosnak döntenie kell a prioritásait illetően. A sorozat címadója szintén egy koreai gyermekjáték, ami amellett, hogy stratégiázást igényel, nem zárja ki a fizikai erőszakot sem. A kalmár mindössze a porba rajzolt alakzat pontos formájára utal, ami a játék alapját képezi.

Bizonyos vélemények szerint a sorozat hatalmas sikere a karaktereknek köszönhető, akik pénzügyekben szerencsétlen, többnyire a társadalom peremére taszított alakok. A rendező azt nyilatkozta, a történet a modern kapitalizmus allegóriája, valamint emellett rávilágít a szórakoztatás és a brutalitás kapcsolatára is. Nem újdonság, hogy az emberek izgatottan kísérik figyelemmel a képernyő mögött életükért küzdő játékosokat. Az éhezők viadala mai napig a nézőközönség egyik hatalmas favoritja. Így talán jogosan merül fel bennünk a következő kérdés: vajon mit árul el rólunk az, hogy ilyen szívesen nézzük végig mások szenvedését? Akaratlanul is egy párhuzam alakul ki a nézői élmény és a sorozatbeli világ között.
Squid Game népszerűségéhez kétségkívül hozzájárult maga az esztétikum is. A pasztell színek hátborzongató módon tükrözik a gyerekkort. Egyfajta pszichológiai manipulációként is működhet, hiszen a nosztalgia egy kisebb fokú biztonságérzetet kelt az emberben. A melegítőszett színe is alaposan kigondolt lépés a kosztümcsapat részéről, a zöldeskék árnyalat és a vérvörös kontrasztja meglehetősen látványos, így szerepet játszik a sokkhatás elérésében.
De nézzük meg kicsit közelebbről a híres melegítőruhák funkcióját. A történelem során bizonyos csoportokon belül az egyenruhák általában egy fő célt szolgáltak: az identitás lerombolását. Ha tudat alatt is, de belevési a tagok elméjébe, hogy az egyéniségük nem számít, már egy kollektív egész részei. Ez a Squid Game-re is rávetíthető. A játékosok számára megszűnik létezni versenyen kívüli életük, mindössze motivációs tényezőként van jelen. A játék keretein belül minden egyes személy élete ugyanolyan jelentéktelenné és eldobhatóvá válik. A különbség abban nyilvánul meg, ki meddig képes elmenni a győzelem érdekében.

Nyakunkon a halloween, és valami azt súgja, idén jelmezek terén ez lesz az új Harley Quinn-féle fenomén. A statisztikák szerint a sorozat megjelenése óta kétszeresére nőtt a melegítőszettek és a fehér Vans cipők iránti kereslet az interneten. Még a sorozatbeli őrök élénk kezeslábasának utánzatát is árusítani kezdték. Ne lepődjünk hát meg, ha halloween napján a sorozat inspirálta jelmezekbe botlunk a közösségi médiák minden szegletében.
Hwang Dong-hyuk, az író – és egyben rendező – állítása szerint már tíz éve próbálta eladni az ötletet, viszont idáig nem volt rá kereslet. Legfrissebb interjújában azt is elárulta, hogy a fejében már kirajzolódott egy potenciális folytatás. Ennek ellenére még nem döntötte el, belevág-e vagy sem. Ha igen, a második évadban bizonyos karakterek háttértörténetére helyezné a hangsúlyt. Emellett természetesen az alapszálat is tovább szőné. Nem kizárt, hogy a rendező csupán szeretné megizzasztani a Netflixet hosszas válaszadásával, azonban tény, hogy kár lenne egy ekkora sikerű sorozatnak és egy ilyen sokáig dédelgetett álomnak itt véget vetni. Bőven maradt még megválaszolatlan kérdés.

Szólj hozzá!

Your email address will not be published. Required fields are marked *