202109.26
0

Beszámoló a Klubmozgalmi Nagytalálkozóról: Második nap

in DH/Alma

A már megjelent és a jövőben remélhetőleg megjelenő kötet meghatározó forrásként szolgálhatnának a jövő kutatói számára, akik a csehszlovákiai klubmozgalmak alakulásával szeretnének foglalkozni.

A szeptember közepén megrendezett Klubmozgalmi Nagytalálkozó második, szombati napja egy kiállítás-megnyitóval kezdődött, ahol a klubmozgalom relikviáit nézhették meg az érdeklődők. Az ifjúsági táborok kellékeitől kezdve krónikákon, különböző dokumentumokon és korabeli fényképeken át régi újságokig mindent meg lehetett találni, még a Kazinczy Ferenc Diákklub egykori dzsipjének szélvédőjét is.
A kiállítást Czáboczky Szabolcs Kék a sátram, recece – Fejezetek a csehszlovákiai magyar ifjúsági klubmozgalom történeteiből (1948-1992)” című könyvének bemutatója követte. A hiánypótló kötet, ahogy a címe is mutatja, a csehszlovákiai magyar ifjúság szerveződését igyekszik követni és bemutatni. A könyv ötlete már 2019 óta az asztalon volt, ám a megvalósítása csak 2020 szeptemberében vette kezdetét. A kötet 7 fejezetre tagolódik, így 7 tanulmány igyekszik felölelni és generációról generációra bemutatni a csehszlovákiai klubmozgalom történetét, alakulását.

A kutatómunka nagy része levéltárakban és a Fórum Kisebbségkutató Intézetben zajlott, de emellett a kötet meghatározó eleme 13 oral history-interjú is. Czáboczky Szabolcs elmondása szerint elképzelhető a folytatás, még ha nem is épp ugyanilyen formában, de hosszú távú terv még több oral history-interjú összegyűjtése és kiadása. A már megjelent és a jövőben remélhetőleg megjelenő kötet meghatározó forrásként szolgálhatnának a jövő kutatói számára, akik a csehszlovákiai klubmozgalmak alakulásával szeretnének foglalkozni.
A könyv és a kiállítás is vándorútra készül az egyetemi városokba, hogy a fiatalabb generáció is megismerkedhessen azoknak a táboroknak a történeteivel, amelyekben ők maguk is részt vettek, részt vesznek. Ezenkívül ily módon megismerkedhetnek az ifjúsági klubmozgalmak alakulásával, és képet kaphatnak arról, milyen lehetett egy teljesen más politikai-társadalmi-kulturális közegben diáknak lenni és szerveződni.

A szombati nap utolsó programja és az eseménysorozat megkoronázása a Generációk bálja volt, amely a hajnali órákig húzódott, és a tömeget elnézve – mert tényleg tömeg volt – kijelenthetjük, hogy egy igazán élménydús hétvégét tudhattak maguk mögött a résztvevők. Ezért pedig óriási köszönet illeti a szervezőket, akik megvalósították a Klubmozgalmi Nagytalálkozót és a segítőket, akik munkájukkal gördülékenyebbé tették a hétvégét. Reméljük, hogy a klubmozgalmisták különböző generációinak még sokszor lesz lehetősége találkozni, és ez a búcsi hétvége csak a kezdete volt egy új hagyománynak.

Szólj hozzá!

Your email address will not be published. Required fields are marked *