202108.03
0

DH móló – lehorgonyoztunk Gombaszögön

in DH/Alma

A móló tervezése, építése és rendeltetésszerű használata megtestesítette a Diákhálózat lényegét. (…) Mindenki hozzátett egy kicsit, beleadott annyit, amennyit tudott, s ezen sok apróság összeállása a patak partján felhúzott helyszínre csábította a táborozókat.

Az idei Gombaszögi Nyári Tábort nem csak a program, az időjárás, a limitált létszám vagy koronavírus-járvány tette különlegessé. Hosszú egyeztetések, sok munka, még több fáradt olaj és faforgács után a Diákhálózat ez éven saját helyszínén fogadhatta a táborozókat.
S hogy jutottunk idáig?
Tavaly nyáron a DéHá megrendezte az első csapatépítőjét, a Maxi HP-t. A tagszervezetek vegyülni kezdtek, szorosabb barátságok alakultak ki, és a közösen átélt pillanatok egy új és erősebb csapatot eredményeztek. Gombaszöggel és a Sine Metu polgári társulással is egyre több lehetőséget találtunk a közös munkára, mint például a Gombaszögi Nyári Tábor kapujának újjáépítési pályázata, később pedig a DH móló.
A móló tervezése, építése és rendeltetésszerű használata megtestesítette a Diákhálózat lényegét. Az építési munkálatok két fázisban zajlottak a Sine Metu folyamatos segítségével és támogatásával. Az első fázisban leginkább a faanyagok előkészítése és a tereprendezés zajlott, míg a másodikban inkább az összeszerelés és a munkafolyamatok véglegesítése volt terítéken. Mindenki hozzátett egy kicsit, beleadott annyit, amennyit tudott, s ezen sok apróság összeállása a patak partján felhúzott helyszínre csábította a táborozókat.

A Gombaszögi Nyári Tábor nulladik napján megtartottuk nyitóelőadásunkat, Sánta Norbert beszélt a vadászatról és annak kultúrájáról. Ezt követte a megnyitó, melyen Orosz Örs, a tábor főszervezője – és az Ady Endre Diákkör egykori elnöke – hivatalosan is köszöntötte a Diákhálózatot Gombaszögön. A beszédek sorát Leczkési Zoltán elnöki nyitóbeszéde zárta, s pezsgővel ünnepeltük a helyszín átadását. Az estét a „Csurbesz” című programunkkal zártuk, mellyel sikerült megtöltenünk a mólót.
A csütörtököt – mint minden jól sikerült csurbeszt – józanodással indítottuk, melynek nagyon hálás közönsége volt. A móló ugyanis nemcsak a józanodni vágyó vifonozókkal telt meg, de a csapatjáték műveltségi vetélkedőjének résztvevői is a társaságot bővítették. A délelőtt a SEJK-kel közös előadásunkkal folytatódott, ahol Dr. Gányovics Attila mentőorvossal igyekeztünk elsajátítani az elsősegélynyújtás alapjait. A délután a klubmozgalom szellemében telt, melyet sajtóreferensünk, Czáboczky Szabolcs előadása nyitott meg. A nap fénypontja Szabolcs és Balogh F. András (a tábor alapítójának, Balogh Edgár unokájának) beszélgetése volt, melyet remekül kiegészített Bajcsi Ildikó és Bencze Dávid könyvbemutatója. 

A következő előadás Csepella Olivér, a Csaknekedkislány zenekar énekesének könyvbemutatója volt, mely hosszú sorban kígyózó tömeget ösztönzött a Nyugat+Zombik című képregény megvásárlására. Végül a nagymegyeri SNITT vetítésével zártuk a napot, és megnéztük a Kojot című filmet.
A pénteki napot józanodással és kuruzslással nyitottuk, belenéztünk mindenki jövőjébe, aki elég bátor volt hozzá. Ezt követte Bodnár Gergő A víz léptékei című előadása. Egy komolyabb témával folytattuk a napot, Rigó Orsolya – egykori JAIK-elnök és a Diákhálózat gazdasági alelnöke – a Nemzetközi Visegrádi Alap pályázati lehetőségeit mutatta be a hallgatóságnak. Utána kitárgyaltuk a hallgatói érdekképviseleti munka előnyeit és hátrányait, melyben a HÖOK-os barátaink és kollegáink mellett az SzFE elnöke és felvidéki diákja volt a partnerünk.  Ezután a JUGYIK lányai tartottak zero waste kézműves foglalkozást.
Az utolsó napunkon a KAD vendégelte meg a korán ébredőket, s egy fejedelmi brunch fogadta a táborozókat. Délelőtti előadásunkat az egyetemi minőségbiztosítás témakörével folytattuk. A Pozsonyi Magyar Szakkollégium is bővítette egy előadással a DH móló palettáját, így Végh Dávid friss diplomás orvossal Nagy Roland újságíró beszélgetett a covid-19 elleni oltások hatékonyságáról. A délutánt Korcsog Luci előadása nyitotta, melyben rengeteg dolgot megtudhattunk a Belgiumba érkező bevándorló nők helyzetéről. Kulcsár Gábor Disney, a szörny az ágyad alatt című előadásával folytatta az előadássorozatot, melyben megismerhettük a kedvenc mesegyártónk pozitív és negatív kulturális hatásait. A teljes programot a Paradigma zenekar koncertjével zártuk, nekik hála megtelt a DéHá móló zenével, tapssal, szeretettel, és büszkén köszöntük meg minden előadónknak, hogy teljessé tették a helyszínünk virágzását.

Szólj hozzá!

Your email address will not be published. Required fields are marked *