202101.17
0

Ilyen volt az Online FTK

in DH/Alma

Jelenlegi állás alapján azt kell mondanom, hogy bár van még mit fejlesztenünk (…), első próbálkozásra nagyon jó eredményeket kaptunk.

Január 9-én rendhagyó formában indult útjának a Diákhálózat évente megrendezésre kerülő projektje, az FTK – Felsőoktatási Tájékoztató Körút. 2020 nyarán Szászi Fanninak, az FTK előző koordinátorának utolsó intézkedése volt a Mentorprogram ötlete, s hogy ezáltal az online térbe terelje és specifizálja a programot, ám a megvalósítás már az utódaira várt. Hiszem, hogy  sorsszerű dolog volt, hogy elkezdtünk gondolkodni, ötletelni a technika kínálta lehetőségeken, hogy egy korszerűbb formát adjunk az FTK-nak. A COVID-19 második hulláma teljesen ellehetetleníti a klubmozgalmi, közösségi tevékenységeket, de a körutat ez nem veszélyeztette. A labilis, folyton változó körülmények ellenére egészen felkészülten álltunk a közelgő FTK elé, amelyben elengedhetetlen szerepe volt a program koordinátorainak. Vanyo Gabriella keleti koordinátorként és Panyi Orsolya nyugati koordinátorként vezették az FTK csapatát, találták ki a program struktúráját, a technikai megvalósításért pedig Horváth Gergely, az IT-alelnökünk felelt. S hogy hogyan élték meg az első (online) körútjukat, azt meséljék el ők maguk!
Gabika, Orsi mindketten az őszi Hallgatói Parlamenten lettetek megszavazva az FTK koordinátorinak. Milyen reményekkel álltatok az új feladat elé?
G: Erre a kérdésre nem tudok pontosan válaszolni. Lehet, hogy az volt a lényeg, hogy valamilyen módon segíthessek a végzős diákoknak abban, hogy merre tovább, vagy ha tanácstalanok, akkor megpróbáljak irányt mutatni nekik.
O: Én elsősorban azt reméltem, hogy megtarthatjuk majd személyes formában, találkozhatunk a végzősökkel, mégis csak más élmény az úgy. Kissé „vakon” mentünk bele a szervezésbe, hiszen korábban nem kellett ezt az eseményünket online megoldani, nem tudtuk, mi lenne az, amibe tényleg bekapcsolódnának a diákok, és ránk szánnák az idejüket. Emiatt egyrészt nehezebb feladat volt, nem volt egy előre kitapasztalt módszer, amit követhettünk. Másrészt viszont érdekes tapasztalat is volt kísérletezni ezekkel az új platformokkal, látni, hogyan reagálnak rá a diákok. Mindenképpen reméltem, hogy olyan dolgokkal tudunk majd előállni, ami tényleg a segítségükre lehet.
Gergely, veled karácsonykor ünnepeltük az első évfordulónkat. Tavaly az ünnepekkor összeomlott a Diákhálózat oldala, a probléma túlmutatott rajtunk, és több programunk futását gátolta. Milyen érzés mindig megmenteni minket és a Diákhálózat oldalát? Hogy értékelnéd az elmúlt évet?
G: A jelenlegi DH-oldal megmentése nem volt olyan sok munka, inkább a hozzáférések felkutatása okozott némi fejfájást. Nagyon zavart az IT-infrastruktúra hiánya. Szóval én azért vagyok itt, hogy ezt kiépítsük, és 2020 januárjától behoztam pár dolgot: egy adminisztrációs rendszer, amibe az összes IT-s dolgot beleteszem, amire szükség van a DH-ban. Külön miniblogkezelő van beépítve, amit kisebb weboldalak tudnak használni, mint pl. az új Gímes-oldal, amit Kabai Tomival ketten hoztunk össze. De a levlistákat, a regisztrációs rendszert (amit a GMT-regisztrációnál már használtunk) és a mentorprogramot is innen lehet kezelni. IT részlegen 150+ óra munka, 1 adminrendszer, 1 új Gímes-oldal, 1 regisztrációs rendszer, 1 mentorprogram és az új DH oldal prototípusa (ezt még decemberben sikerült behúzni), illetve magunk mögött tudhatunk egy sikeres online FTK-t, aminek a stream részét Nyárfás Matyival ketten oldottuk.

Lányok, lehetőségem volt közelről figyelni a munkátokat s úgy gondolom, hogy egy szuper „match” vagytok. Gabika, te inkább a mentorprogram koordinálásáért voltál felelős, Orsi, te pedig magát az FTK-t irányítottad. Ez a munkamegosztás egészen természetesen alakult ki, s azóta is remekül működik. Gabika, ha már „matchekről” beszélünk, ismertetnéd és értékelnéd a 200 mentor-mentorált párt számláló mentorprogramot?
G: A mentorprogramot elődünk, Szászi Fanni találta ki, és mindannyiunknak nagyon tetszett. Ez egy lehetőség a diákoknak, hogy jobban megismerjék az egyetemet, egyetemi életet, a várost, ahová készülnek egy olyan személy segítségével, akire számíthatnak, ha kérdéseik merülnének fel ezekkel kapcsolatban, sőt akár a későbbiekben is.
A mentoraink különböző szakirányokból vannak, és idővel folyamatosan szeretnénk ezt bővíteni, hogy még összeillőbb párok alakulhassanak. Jelenlegi állás alapján azt kell mondanom, hogy bár van még mit fejlesztenünk rajta, első próbálkozásra nagyon jó eredményeket kaptunk.
Orsi, az FTK online térbe való átterelése jelenleg óriási népszerűségnek örvend. Az esemény 40 ezer elérést, a stream sosem látott aktivitást, a megtelt tagszervezeti szobák mind váratlan eredményt hoztak. Szerinted mi a program sikerének titka? Milyen volt a csapatmunka az FTK-teammel?
O: Szerintem a mostani végzősöknek még nagyobb szükségük volt a segítségre és a releváns információkra, mint az eddigieknek. Sokaktól hallottam, hogy mennyire kétségbeesettek a pályaválasztással kapcsolatban, főleg így január felé már nőtt a nyomás. Emellett az, hogy a tájékoztató online valósult meg, könnyen és kényelmesen elérhetővé tette mindenki számára. Így talán olyanokhoz is el tudtunk jutni, akikkel esetleg fizikailag nem tudtunk volna találkozni.
Az FTK-teamre nem lehet panaszom, mindenki becsületesen tette a dolgát, és időre elkészült a teendőivel, szinte alig volt dolgom mellettük. A technikus fiúkat (Horváth Gergely, Nyárfás Mátyás) külön megdicsérném, az élőzés szeszélyes dolog tud lenni, de nekik hála nem igazolódott be a legnagyobb félelmem, hogy esetleg valamilyen technikai okból meghiúsul az egész.

Gergely, mesélnél nekünk a mentorprogram technikai hátteréről? Hogyan értékelnéd, hogy körülbelül két nap alatt 200 matchet tudhatunk magunk mögött, átlépve az első mérföldkövünket?
G: A mentorprogram egy része a regisztrációs rendszerből lett áthozva, és itt aztán kicsit helyrepofoztam. Igazából ez egy tesztjavító szoftver. Minden mentor kitölti ugyanazt a tesztet, és a válaszokat elmentjük. Mikor jön egy mentorált, akkor az ő válaszai alapján (megoldókulcs) van kiértékelve a mentorok által beadott válaszsorozat. (Itt volt egy pici csalás, ugyanis a mentorok leadták a válaszokat előre, Orsi és Gabika rögzítette ezeket a rendszerben manuálisan.) Minden egyező válasz esetén a mentor pontot kap az adott mentorálthoz. A kérdésekre adott pontok súlyozva vannak. A kiértékelés pedig automatikus. Vannak dinamikusan megjelenő kérdések, amelyek csak bizonyos válaszok bejelelölése esetén jelennek meg. És azt hiszem, ennyi. Az a 200 párosítás az tényleg szép szám (pontosabban 186), de a munka hátralevő része a mentorokon múlik.
Mindhármótokhoz szólna az utolsó kérdésem. Milyen tapasztalatokkal folytatjátok majd munkátokat, esetleg valamilyen publikus tervek a jövőre nézve?
Ga: Erre azt tudom mondani, hogy egyelőre fejleszteni, bővíteni, ami van, és a többi pedig még majd alakul.
O: Az mindenképpen bebizonyosodott, hogy bőven van igény az ilyen jellegű tájékoztatókra, és hogy a diákok nagy része nem veszi félvállról a továbbtanulást. A sikereket látva biztos, hogy a személyes körút mellett megtartjuk az online formátumot is, mert így sokkal több mindenkit tudunk elérni, és így talán szívesebben kérdeznek az érdeklődők. Személyesen pedig azt tudom mondani, hogy bár ez egy hatalmas csapatmunka volt a tervezéstől a népszerűsítésen át a tényleges prezentálásig, jó érzés volt egy ilyen jól sikerült projektből kivenni a részem. Amit megtanultam, hogy a jövőben jobban oda kell figyelnem arra, hogyan osztom be az időmet az egyetem és minden más mellett.
Ami a jövőt illeti, a siker ellenére van még hova fejlődni. Szerintem főleg arra fogunk koncentrálni, hogy a most felmerült problémákat kiküszöböljük, egyelőre semmi nagyszabású nincs tervben.
Ge: A mentorprogram most szünetel vasárnapig, mert van egy pár apró hiba, ami azonnali javításra szorul, hogy a mentorok ne legyenek túlterhelve. A jövőben pedig érkezik az új DH-oldal, a reigsztrációs rendszer feltuningolása, meg pár tagszervezetnek tervezem megoldani az IT-s problémáit.

Szólj hozzá!

Your email address will not be published. Required fields are marked *