202101.02
2

L’ecsó-musical színpad nélkül

Ami kreatív időtöltésnek indult, az új év elején megkapta a teljes Broadway-kezelést, és ezek felett még egy jótékony célhoz is hozzájárult.

A vírus és a vele járó lockdown majdhogynem minden ágazatot kibillentett az egyensúlyából; ezekből a legnagyobb csapást talán a kulturális szektor szenvedte el. Míg nálunk kisebb-nagyobb társulatok streamelni kezdték előadásaikat, az Egyesült Államokban uralkodó helyzet miatt ez nagyrészt máig lehetetlen.
A színházak bezártak, a varrodák munka nélkül maradtak, a közönséggel együtt otthon rekedtek a színészek, táncosok, technikusok, koreográfusok és mindenki más, akik által a színház az, ami. Ahogy kihalt a világ az emberek körül, úgy kerestek egyre többen az online térben szórakoztatást, amit a többség a TikTokon talált meg. Sorra jöttek a különböző kihívások, trendek, és egy idő után az egyre növekvő videókavalkádban felbukkant egy művészi kezdeményezés. Kezdődött az egész egy new york-i tanárnő, Emily Jacobsen videójával, aki a L’ecsó című mese főszereplőjéről, Remyről énekelt egy rövid a capella számot. Ezt a videót egyre többen kezdték felhasználni, és különböző aláfestésekkel, továbbgondolásokkal színesítették, hozzájuk csatlakoztak jelmeztervezők és koreográfusok is, ezzel lassacskán egy kész musicalt megalkotva. Ami kreatív időtöltésnek indult, az új év elején megkapta a teljes Broadway-kezelést, és ezek felett még egy jótékony célhoz is hozzájárult. Jobban mondva a nézők járulnak hozzá, hisz minden eladott „jegy” az Actors Fund alapítványt támogatja, mely tavaszi megalakulása óta igyekszik a lehető legjobban támogatni a színházak dolgozóit.

A végeredmény? Egy szellemiségében és hangulatában Broadway-szintű alkotás, mely biztosan sok nézőt térített magához az elvonási tüneteiből. Szó sincs színpadi produkcióról, helyette a színészek (akik már olyan Tony-díjas előadásokban szerepeltek, mint a Hamilton, Six vagy a Dear Evan Hansen) most otthon, a kamerájuk előtt vették fel külön-külön a dalaikat és a dialógust, amit egy nagy videóba vágtak össze. Ugyanez a helyzet a táncosokkal, akik néhány esetben a TikTokon használt effektusokkal sokszorozták meg magukat, hogy egy komplett tánckart idézzenek elő, máskor mindenki a saját kis négyzetében mozgott majdnem tökéletes szinkronban. Egyedül a zenekar ült össze az aláfestő zene felvételéhez, ezzel megadva a műsornak azt a dinamikát, mely a nagyszabású musicaleket jellemzi. A készítők emellett tiszteletben tartották a musical eredetét, így a videó nyitányában és fináléjában felbukkannak különböző TikTok-alkotók videói, melyek még a kollektív ötletelés során keletkeztek, ezenkívül Emily Jacobsen (akitől az egész indult) konferálja fel és zárja le az előadást – bár ezeket a részeket nyugodtan át lehet ugrani, hacsak valaki nem kíváncsi az amerikaiaktól megszokott fennkölt szövegekre.
Egy Broadway-musicalhez elengedhetetlen a műsorfüzet, amiért a nyolcvanas évektől a Playbill felelős, és ez ennél a műsornál sem volt másképp. A kiadó oldalán található online műsorfüzetben a megszokott formához tartva magukat bemutatják a szereplőket, a készítőket, a darab történetét, viszont a bemutatkozások és interjúk közé beszúrtak kitalált reklámokat, melyeket mind a L’ecsó világából merítettek, ezekkel kitöltve a szponzoroknak fenntartott helyeket.

Díszlet hiányában a háttérrel különböztették meg egyes jelenetek helyszíneit (és igen, baloldalt Adam Lambert énekel)
Ez a musical remek példája annak, hogyan tud a közös szenvedély valami újat alkotni, még ha a világunk épp a feje tetejére is áll. Elég egy jó ötlet és a megfelelő eszközök, máris megszületik valami, ami karakterével tökéletesen beleillik abba a furcsa évbe, amit épp hátrahagytunk. Érthetően nem mestermű, de tekintve arra, hogy az egész néhány kisvideóból indult, egy hangulatos műsort sikerül összehozni.
Soha nem mondtam magam impulzusvásárlónak (és remélhetőleg nem is fogom), ezt a jegyet mégis kevesebb, mint öt perc alatt vettem meg azután, hogy tudomást szereztem a projektről, és abszolút megérte. Persze nem ugyanaz, mint élőben látni egy színpadi előadást, de jólesett valami újat hallani, és közben az Actors Fund munkáját támogatni. A musicalt ezen az oldalon lehet megtekinteni, a mi időnk szerint január 5-én hajnali egy óráig, a jegy árát mindenki maga határozza meg. Mindegy, hogy öt vagy száz dollárt ad az ember, hisz cserébe egy egyedi musicalélményben lesz része, és segíthet az alkotókon túl is rengeteg embernek, akik a lockdown miatt nem dolgozhatnak tovább. Kezdjük nem átlagosan az évet, és nézzünk meg egy TikTok-musicalt, hisz már csak a poén kedvéért is megéri!

Szólj hozzá!

Your email address will not be published. Required fields are marked *