202012.18
0

Underground karácsonyi szokások a nagyvilágban

Mindenkinek azt kívánom, hogy ő legyen az első, aki „meglátja az uborkát”!

„Ha átmegy előtted egy fekete macska, köpj háromszor, és nem okoz balszerencsét!” „Ha hagymahéjat dobsz át a bal vállad felett, elmúlik a szemölcsöd!” – mennyi ilyen szokás és babona létezik nálunk is. A karácsonyi exkluzív szokások pedig külön kategóriát érdemelnek.
Nálunk valamiért csak karácsonykor kerül rántott ponty és krumplisaláta az asztalra, pedig minden lehetőségünk megvan arra, hogy bármikor elkészítsük. Ostyát eszünk előtte mézzel és fokhagymával, nem szeretjük, de ettől majd egészségesek leszünk. Pikkelyt hordunk a pénztárcánkban, hogy legyen elég pénzünk (szilveszterkor még apró pogácsát is sütünk ennek érdekében), szerszámokat rakunk az ünnepien megterített asztal alá, hogy legyen munkánk.
Ez persze az a világ minden részén így van: a karácsonyt  különlegessé teszi az is, hogy több hétig készülődünk rá.

Tió de Nadal
A katalánoknál ilyen az ún. Tió de Nadal – a kakiló farönk. Ez egy kis farönk, amelynek arcot rajzolnak, és betakargatják karácsony előtt két héttel. Ezután elkezdik őt etetni mindenféle jóval, csokival, gyümölccsel, magvakkal, majd december 24-én elkezdik verni, miközben énekelnek, és megnézik, kakilt-e nekik a farönk édességeket.
 Mattak
A grönlandiak több hónappal karácsony előtt kezdenek készülődni az ünnepi vacsorára:  a Mattak egy nyers bálnabőrből, bálnazsírból és alkamadár fókában való kéthónapos erjesztéséből készült tradicionális karácsonyi fogás.
Ha már az ételeknél járunk, a japán KFC gyorséttermek karácsonykor kapják a legtöbb rendelést, ugyanis állítólag a japánok sütője olyan kicsi, hogy nem fér bele a karácsonyi ünnepi menü elkészítése – szó szerint.

Nem étel, ő esz meg
Izlandon a karácsonyi macska tartja terrorban az embert a szent ünnep tájékán.  Eredetileg a  farmerek ösztönözték ezzel a macskával a munkásaikat, ugyanis aki a legkeményebben dolgozott, ruhát kapott tőlük karácsonyra. A mai modern értelmezés szerint aki nem kap ruhát karácsonyra, azt megeszi a karácsonyi macska.
Portugália: Halott embereket etetünk
A portugálok az ünnepi vacsoránál a halott családtagjaiknak is megterítenek, vacsora után pedig kenyérmorzsát hagynak a tűzhelyen.
A német uborka
Folytatva az ételtematikát: a németek egy uborkát szoktak a karácsonyfára akasztani, és aki a leghamarabb észreveszi, azt éri majd a legnagyobb szerencse a jövő évben.

A karácsonyfára Ukrajnában is tesznek nem éppen esztétikus díszeket: pókot és pókhálót. Ennek a története az, hogy egyszer egy szegény asszony nem tudta megengedni magának, hogy feldíszítse a fáját, így egy pók körbeszőtte csillogó, gyönyörű hálójával. Persze ez is a szerencsét vonzza be.
Számos furcsa szokás van még karácsony körül szerte a nagyvilágban. A legtöbb ilyen a szerencsével van összefüggésben, illetve különböző rontások levételével, a jövő évi jókívánságokkal, és eltemetni az év gyötrelmeit, „szemetét”, amire talán eddig sosem volt annyira szükségünk, mint idén.
Mindenesetre ha nem is gyújtunk fel egy ördögöt, mint Guetamalában, vagy görkorcsolyázunk a szentmisére, mint Venezuelában, mindenki azt várja a legjobban, hogy a jövő év valami mást fog hozni, hogy jobb lesz, és véget ér a legabszurdabb év evör.
Mindenkinek azt kívánom, hogy ő legyen az első, aki „meglátja az uborkát”!

Szólj hozzá!

Your email address will not be published. Required fields are marked *