202012.16
1

Ajándékozás környezetbarát módra

Az első egyszerűsített karácsony talán úgy fog kinézni, mintha magát Grincset engedtük volna be a házunkba, aki ellopta a karácsonyunkat. De az évek során sikerül magunkat leválasztani arról a fantáziáról, amit mi magunk építettünk fel, és végül megjelenik az igazi ünnep…

,,Már csak pár nap van hátra karácsonyig, az emberek átlagos térfogata kétszeresére nőtt az ajándékoktól. És mintha versenyt cipekednének, minden egyes csomag azt üzeni: az én terhem a legnagyobb.‘‘ – Mécs Anna
Az ünnep rendkívül személyes dolog. Mindenki követi a saját családi, esetleg vallási hagyományait.  A környezetbarát életmód nem korlátozhatja az ünneplést, és semmilyen módon nem sértheti a fontos hagyományokat. Pár alapelv viszont változást hozhat a család ünnepi szokásaiba.
Miről is kellene szólnia a karácsonynak?
Az emberek általában minden évben hónapokat készülődnek, és túl akarják szárnyalni az előző évi ünnepet, hogy életük legszebb karácsonyát szervezzék meg. Sok helyen a karácsonyfa évről évre egyre nagyobb, és minden évben új díszek találhatóak rajta. Az emberek nagy része az év során folyamatosan vásárolja a leárazott ajándékokat, és egy külön helyen gyűjtögeti ezeket. De a karácsony közeledtével (főleg a Black Friday napján) az emberek vásárolni indulnak, hogy mindenből még több legyen. Nem a minőségre, hanem a mennyiségre törekednek. Viszont a hosszas készülődés utáni várva várt pillanatok nem tartanak sokáig, ugyanis a küzdés a tengernyi csomagolópapírral, sorban állással, hogy kicseréljünk néhány ajándékot, megtaláljuk az új ajándék helyét, és a próbálkozás a sok szemét elpakolásával egy örökkévalóságig tud tartani. Csak reménykedünk benne, hogy a kb. 250 literes konténerből, amit megpakolunk, gyorsan eltűnik a szemét, de ez csak több körben sikerül. Mindennek ellenére hamar megfeledkezünk az összes maceráról, amint elkezdődnek az üzletekben az ünnepek utáni leértékelések.

Egy környezetbarátabb karácsony által sikerült egy kicsit átgondolni a személyes fogyasztói szokásainkat, és szembenézni azzal, hogy milyen borzasztóan pazarlóan ünnepelünk. Miről is szólnak az erőfeszítések? A gyerekek kielégítéséről, vagy arról, hogy hogyan éljük ki azt a vágyat, miszerint mindenkinél jobbak vagyunk? Vajon tényleg évről évre mindenből nagyobb és jobb kell? Én nem hinném, ugyanis a legélénkebben az apró hagyományok fognak megmaradni az emlékeinkben, és nem az ajándékok mennyisége és nagysága. De persze ez manapság már csak így megy. Karácsony napján mindenki  posztol a csomagolópapírba csomagolt ajándékokról a fa alatt, és mindenkit az érdekel, hogy ki milyen, mennyi és mekkora ajándékot kapott, amire aztán 1-2 év múlva nem is emlékszik a megájéndékozott személy, kitől is kapta. Személy szerint sokkal jobban örülök annak, ha a család együtt sütizik egy bögre forró sülttea mellett. Az első egyszerűsített karácsony talán úgy fog kinézni, mintha magát Grincset engedtük volna be a házunkba, aki ellopta a karácsonyunkat. De az évek során sikerül magunkat leválasztani arról a fantáziáról, amit mi magunk építettünk fel, és végül megjelenik az igazi ünnep: a családi együttlét és az őszinte mosolyok.
Karácsonykor egy átlagos család 25 %-kal több szemetet termel, mint az év többi részében, ezért felmerül az emberben a kérdés, hogy az ünneplés bizonyos részei megváltoztathatóak-e az egyszerűsítés és a kevesebb hulladék reményében. A kérdés, hogy vajon hogyan ajándékozhatunk úgy karácsonykor, hogy az környezetbarátabb legyen? Íme néhány tipp:
Változtass: A csomagolópapír helyett használj vászonból készült zsákokat, amikbe az ajándékokat rakod, vagy válassz papírtáskát. Ha vigyázol rájuk mind a kettőt évekig tudod majd használni. Szerintem sokkal szebb lesz ettől az összhang, és nem kell sem a celluxszal, sem a csomagolópapírral bajlódni és idegeskedni, mert már megint elszakadt vagy rosszul tépődött...
A használt nem ciki: Ha az ajándékozott illető szereti a könyveket, akkor vehetsz neki akár használtan is (antikváriumban), hiszen a könyvmolyok vigyáznak a könyveikre, ezért ha el is adják, azok a legtöbb esetben hibátlanok.

Élmény: Manapság mindenkinek megvan mindene, ezért nagyon nehéz ajándékot venni egymásnak. Az élményekkel viszont nem lehet mellélőni. Egy színházbérletnek, mozijegynek, koncertjegynek, fürdőbelépőnek, táncóráknak, főzőtanfolyamnak, közös korcsolyázásnak mindenki örülne.
Szolgáltatás: Ajándékutavány formájában ajándékozhatsz wellness-szolgáltatásokat, amelyekkel kényeztetheted a megajándékozott személyt: masszázs, edzőtermi előfizetés, fodrász, manikűr, pedikűr stb. Csak a fantáziád szab ennek a pontnak határt.
Digitális ajándékok: Ha okosan ajándékozunk, akkor a digitális ajándékokkal csökkenthetjük a szemetet, és megfizethetetlen emlékeket tárolhatunk biztonságosan. Jó ajándék lehet egy előfizetés online játékokra, magazinokra, videómegosztókra (Netflix) vagy akár a felhőben való fájlok tárolására való előfizetés.
Cetlik: Kis papírdarabokra írhatsz kedves idézeteket, üzeneteket, emlékeket, közös programokat, ezeket bezárhatod egy üvegbe. Az ajándékozott minidig rád fog gondolni, amikor egy újabb kis cetlit olvas el!
Valami környezetbarát: Ajándékba adhatsz akár kis vászonzsákokat, kulacsot, méhviaszos kendőt (alufóliát tudja helyettesíteni) vagy PUL anyaggal bélelt tasakokat (zacskó helyett), amiben a tízórait lehet hordani. De ajándékozhatsz mosható arclemosókendőt, házi tisztítószert vagy milka csoki helyett egy általad készített sütivel teli dobozt is.
Hazai: Lehetőség szerint vegyünk Szlovákiában készült termékeket, mivel ezeknek kisebb a karbonlábnyomuk, és a hazai cégeket támogatjuk vele (főleg idén).

Szólj hozzá!

Your email address will not be published. Required fields are marked *