202012.12
3

Fenntartható karácsony

Sajnos rengeteg olyan tárgy és dolog kerül megvásárlásra, melyre egyáltalán nincs szükségünk. Pár napig használjuk, végül egy mély fiókba elzárva tartjuk őket mindaddig, amíg egy nagytakarítás, akár szelektálás esetén végleg megszabadulunk tőlük.

A decemberi hónap beköszöntével lassan elérkezünk az év egyik legszebb időszakához, a karácsonyhoz. A szeretetről, a békességről és az örömről szóló ünnep életünk egy oly különleges szakaszát öleli fel, melyet semmi sem tud pótolni. Ajándékok hada csal mosolyt a családtagjaik által meglepett gyerekek és felnőttek arcára. Azonban arról sem feledkezhetünk meg, hogy egész évben, így most is tegyünk valamit a bolygónk védelméért. Továbbra is legyünk környezettudatosak, karácsonyozzunk zölden!
Az év utolsó hónapjában emberek százai, ezrei látogatják meg a bevásárlóközpontokat és plázákat ajándékvásárlás céljából. Sajnos rengeteg olyan tárgy és dolog kerül megvásárlásra, melyre egyáltalán nincs szükségünk. Pár napig használjuk, végül egy mély fiókba elzárva tartjuk őket mindaddig, amíg egy nagytakarítás, akár szelektálás esetén végleg megszabadulunk tőlük. A meggondolatlan vásárlás hatalmas problémákat tud okozni környezetünknek, s ez csak egy a sok közül.

Íme néhány tipp, hogyan tudjuk fenntarthatóvá tenni az idei karácsonyt.

Környezetbarát karácsonyfa
Az egyik legzöldebb megoldás az élő, gyökeres fenyő. Ezt az ünnep végeztével tovább is hasznosíthatjuk, hisz könnyedén el lehet tartani a friss földben tavaszig, amikor is kiültethetjük a kertbe. A vágott fenyő is remek választás, azonban lényeges, hogy karácsony után a megfelelő helyre, komposztálásra kerüljön, és ne a hulladékégetőbe.  (Napjainkban a karácsonyfának szánt fenyőket nem az erdőkből vágják ki, hanem kifejezetten vágásra szánt ültetvényekben nevelik. A tévhit, miszerint az élő örökzöldek vásárlásával károsítjuk a természetet, nem állja meg a helyét.)
Ha lehet, mindenféleképpen kerüljük a műanyag karácsonyfát. Amennyiben mégis ez mellett tesszük le a voksunkat, figyeljünk arra, hogy PVC-mentes legyen, helyette polietilén (PE) alapanyagú fát vásároljunk, mely Európa berkein belül került legyártásra. Fontos, hogy ezt addig használjuk, ameddig csak tudjuk. Emellett számtalan alternatívkarácsonyfa-tipp is fellelhető az interneten, melyekkel megóvhatjuk magunkat a felesleges pénzkidobástól, ráadásul környezettudatosak is.

Természetes dekoráció
A karácsonnyal járó díszítés fáradalmas, viszont annál örömtelibb. A szülők gyermekeikkel karöltve ünnepi hangulatot varázsolnak a házukban s annak környékén. Kikerülnek a koszorúk és a füzérek, a fára felkerülnek a színes gömbök, izzók, angyalhajak. Sajnos ezek jelentős része műanyag, emiatt rengeteg környezetre káros anyagot tartalmaznak.
Az idei dekoráció legyen más, mint az eddigiek! Felejtsük el a plasztik dolgokat, bátran nyúljunk a természet adta lehetőségekhez, alapanyagokhoz. Egy kis kreativitással valóságos remekműveket lehet létrehozni néhány gallyból, tobozból, narancs- és fahéjakból. Az sem hátrány, ha a régóta elfelejtett, már semmire sem használható tárgyakat beépítjük az egyes darabokba. Nem mellesleg a díszítésre szánt pénzt is meg tudjuk spórolni, amely nem kis összeg.

Szárított narancs- és citromkarikák
A felszeletelt gyümölcskarikák nemcsak mutatósak, hanem kellemes illatukkal is felhívják magukra a figyelmet. A karácsonyfa ágára egy madzaggal felaggathatóak, sőt fahéjrudacskákkal tovább variálhatók.
Popcorn-füzér, -koszorú
Egyszerű, mégis nagyszerű, mutatós és fillérekből elkészíthető. A pattogatott kukoricát felfűzzük egy zsinórra, mellyel körbevehetjük a karácsonyfánkat, koszorúnkat, ezzel lecserélve műanyag társait. Mindemellett csodás ajtódíszként és beltéri dekorációként is fantasztikusan mutat.
Felhalmozott textilanyagok
A megmaradt anyagokból szép és divatos díszeket lehet varrni, amelyek éveken keresztül a rendelkezésünkre állhatnak.
Faágkoszorú
A fűzfa vékony ágai hajlékonyságuknak köszönhetően könnyen formálhatóak, különféle fadíszekként is elképzelhetőek. Elsőrangú alternatívája a mű koszorú alapjának, amit kedvünkre csinosíthatunk.

Megfelelő csomagolópapír kiválasztása
Az ajándékok elrejtésére szolgáló csomagolások élettartama rendkívül alacsony, csupán pár másodperc. Széttépése után a többi szeméttel együtt a kukában landol, így egy csomó szükségtelen hulladék keletkezik. Kreatív ötletek tömkelegével találkozhatunk nap mint nap, amelyekkel nagyszerűen le tudjuk váltani az egyszer használatos társaikat.
A megszokott csillogó és díszes borítás bolti változata helyett felhasználhatjuk az otthonunkban található mellőzött dolgokat. A régi függönyből, terítőből és köntösből pompás variációk készíthetők, pusztán némi kézügyességet igényel. Plusz előnye, hogy hosszú évekig hasznát vehetjük.
Csomagolásként használhatunk régi újságpapírt és magazinokat is, melyekkel egy sima dobozt is kiválóan ki tudunk dekorálni. Ezeket cicomázhatjuk még fenyőtobozokkal és kisebb ágacskákkal. Kerüljük a műanyag masnikat és az olyan díszítő elemeket, amelyek nem környezetbarátak.

Az ünnepi menü
A karácsonyi ételek hozzávalóit próbáljuk meg hazai, környékbeli piacokról beszerezni, így óvva környezetünket. Egyáltalán nem mindegy, hogy az adott élelmiszer mennyit utazik a világ különböző tájairól. Minél távolabbról kerül az asztalunkra, annál nagyobb mértékben járultunk hozzá a természet pusztulásához.
Ajándékozás mesterfokon
Igyekezzünk ne őrült módjára költekezni. Csak azokat a termékeket vásároljuk meg, amelyekre nekünk vagy a megajándékozott félnek ténylegesen szüksége van, ezzel elkerülve a felesleges túlfogyasztást. Saját magunk által készített tárgyakat is örömmel adhatunk szeretteinknek, ugyanis ezek sokkal közvetlenebbek tudnak lenni, illetve többet is jelenthetnek, mint valami kereskedésben vett kütyü.

Szólj hozzá!

Your email address will not be published. Required fields are marked *