202011.30
0

A megkoronázott FTDK

in DH/Alma

Nehéz volt az idei év, mindenkinek az volt. Ne feledjük azonban el, hogy a nehéz idők erős embereket szülnek, amivé mi most valóban válhatunk, ha jól vonjuk le a tanulságokat.

A 2019-es Felvidéki Tudományos Diákköri Konferencia (FTDK) után csak egy rövidet szusszantunk, s januárban már neki is ültünk a XV. FTDK szervezésének. Idén a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Kara után a Selye János Egyetem volt soron. Terveinket egymás ötleteiből szőttük, ez alapján erre az évre új ütemtervre számíthattak volna a versenyzők. Csupán néhány hét telt el, és az általunk szőtt háló szálait egy aprócska dolog kuszálta össze. Ez a történet pedig már mindenkinek ismerős…
A tavaszi intézményi forduló Komáromban online zajlott, Nyitrán kitolták szeptemberre, Pozsonyban pedig nem tartották meg. A többi, felvidéki diák által látogatott magyar részleggel nem rendelkező egyetem hallgatója pedig igencsak nehezen jutott hozzá a jelentkezéshez szükséges tanári ajánláshoz. Lassan megtanultunk együtt élni a folyamatos változásokkal. Volt azonban valami, ami a szokott időben jött – felhívás az FTDK-ra való jelentkezésre.
A komáromi egyetem vezetősége lázasan (nem, nem a betegségtől) állt neki a szervezésnek. Mi ugyancsak belevágtunk a munkálatokba, hiszen a marketing részért mi vagyunk felelősek. Elkezdődtek az ötletelések, a tartalomgyártások. Elsőként a borítókép jelent meg, majd fokozatosan a főbb tudnivalókat, valamint tudományos idézeteket osztottunk meg, ösztönözve a diákságot, hogy próbálják ki magukat egy tudományos konferencián. Ennek ellenére lassan érkeztek a jelentkezések, a szokásosnál is lassabban. A tagszervezetek sokat segítettek abban, hogy eljuttassuk az egyetemistákhoz a hírt: az FTDK nem marad el! E-mailben és a közösségi oldalak segítségével értesítettük a célközönséget. Voltak, akiket személyesen kerestünk fel, azonban nehéz volt motiválni bárkit is ezekben a bizonytalan időkben.
Lezárult a jelentkezés, megkezdődtek a dolgozatok bírálatai. Aztán jött a végleges döntés: a helyzet újbóli súlyosbodása miatt az egyetemek bezárása után a jubileumi FTDK online kerül megrendezésre. A szervezők rugalmasak voltak, gond nélkül oldották meg az átrendeződést. Közeledett a várva várt dátum. Elkészült a program, amelyet olvasva rögtön hiányérzetünk támadt. Hol van a közös étkezés, a közös esti program, az elszállásolás? Hol van idő az együttlétre, a hosszas és tartalmas beszélgetésekre? Sejtettük, hogy idén ez valóban más lesz, ez az érzésünk pedig egyre inkább beigazolódott.

Végül hat szekcióban 33 versenyző vágott neki a konferenciának. A megnyitóban a Selye János Egyetem rektora Szókratészt idézte: „Ha úgy vélekedünk, hogy kutatni kell, amit nem tud valaki, akkor jobbak vagyunk és bátrabbak és kevésbé restek, mint ha úgy vélekednénk, hogy amit nem tudunk, azt nem is lehet megtalálni, és nem is kell keresni.” Ezzel szerette volna megköszönni minden résztvevőnek a jelentkezését, s milyen igaza volt.
A szekcióülések viszonylag rendben zajlottak, technikai problémák itt-ott adódtak, de ez sem okozott problémát a fiatal kutatóknak, a zsűri pedig megértő támaszként volt végig jelen a munkák bemutatása során. Aztán vége lett. És csend. És üresség. Hiányzott a nyüzsgés, a találkozások, az ismerkedések, a nevetések. Hiányzott az „eftédéká-érzés”, amit nem tudott még a Jókai Mór Diákkör (JóMóD) által kínált esti világutazás (Hátizsákkal a világ körül Borka Zolival c. eseménye) sem pótolni. Azért izgalom ellen pont jó volt, hála nekik érte!
Az online-mód ellenére kétnapos maradt a konferencia, így pénteken került sor az eredményhirdetésre. A zsűri értékelése szerint a színvonal évről évre magasabb, ezt még az idei, kissé szürkére sikeredett, nehéz időszak sem húzta át. Hangsúlyozták, hogy aki résztvevő volt, az már mind nyertesként távozik, hiszen egymás előadásából, munkájából, de legfőképpen a zsűri (és a bírálók) építő kérdéseiből és értékes megjegyzéseiből sokat tanulhatunk. Talán a legnagyobb hozadékát az idei FTDK-nak szintén itt említeném meg: közel 50 olyan diák csatlakozott be az egyes szekciókba, akik megfigyelőként voltak jelen, tehát nem versenyeztek – tapasztalatokért, tudásért jöttek. És ez csodálatos.
Nehéz volt az idei év, mindenkinek az volt. Ne feledjük azonban el, hogy a nehéz idők erős embereket szülnek, amivé mi most valóban válhatunk, ha jól vonjuk le a tanulságokat. A mostani FTDK egy kiváló lehetőség volt arra, hogy a fiatal kutatók kipróbálják magukat az online térben – ilyen jellegű tapasztalat pedig a mai világban mindenképpen jól jön. Már csak azért is, mert 2021 tavaszán a szintén jubileumi XXXV. OTDK online kerül megrendezésre, így a továbbjutó munkák szerzőinek ezúton szeretnénk kitartást és sok sikert kívánni!
Szusszanásnyi időnk sem lesz, mert az OTDK szervezésébe ugyancsak besegítünk, de közben már elkezdjük a jövő évi FTDK előmunkálatait kidolgozni. Mert bár nem tudjuk még, mi vár ránk, FTDK biztosan lesz, ahogy idén is volt! Várunk Titeket sok szeretettel 2021 őszén Nyitrán, a Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Karán! Vágjatok hát bele, egy új kihívás, egy új élmény kapuja nyílhat meg előttetek, lépjetek be a kapuján!

***

A hivatalos eredményeket a következő link alatt találjátok: http://ftdk.ujs.sk/eredmenyek/

Az OTDK-ról (jelentkezési határidő, követelmények) bővebben a linkre kattintva olvashattok: https://otdk.hu/

További információkért, érdekességekért keress és kövess minket itt: https://www.facebook.com/ftdk2020

Szólj hozzá!

Your email address will not be published. Required fields are marked *