202008.30
0

Tabutémáink: A menstruáció

Vajon megfordult már valaki fejében, milyen folyamatok is mennek végbe egy női testben, nem csak a vérzés, az egész ciklus alatt? Merthogy a menstruációs ciklus a vérzés első napjától a következő vérzésünkig tart.

A nők zöme menstruál. Ennek nagy része nem élvezi, csak egy havi nyűg mindenki nyakán, hisz állítólag ok nélkül hisztizünk, nagy titokban kell a drágán megvásárolt menstruációs termékeket cserélgetnünk, kiesszük a hűtőt, nem is lehet hozzánk szólni. Vajon megfordult már valaki fejében, milyen folyamatok is mennek végbe egy női testben, nem csak a vérzés, az egész ciklus alatt? Merthogy a menstruációs ciklus a vérzés első napjától a következő vérzésünkig tart.
A vérzést követően egy FSH nevezetű hormon (follikuluszstimuláló hormon) szintje lassacskán emelkedni kezd, ami új tüsző érését eredményezi. A ciklus közepe felé elkezd növekedni az ösztrogénszint, majd a luteinizáló hormon szintje is, aminek köszönhetően az érett petesejt kilökődik, és a petevezetékbe kerül. A felrepedt tüszőből kialakul az ún. sárgatest, ami a vérzés kezdetéig progeszteront termel. Ezt az időszakot nevezzük ovulációnak, amikor a legnagyobb a megtermékenyítés esélye, mivel a méh nyálkahártyája megvastagszik és tökéletes környezetet biztosít a megtermékenyített petesejt beágyazódásának. Amennyiben ez nem történik meg, a sárgatest elpusztul és annak progeszteron termelése leáll, a nyálkahártya felső rétege pedig leválik és vérrel távozik a szervezetből. Lásd: menstruáció.
A mindenki által imádott PMS (premenstruációs tünetegyüttes) oka, hogy a vérzés előtt az ösztrogén- és a progeszteronszint fel-le ugrál, majd hirtelen lezuhan. Ennek hatására még fél tucat másik hormon kezd ördögtáncba: a mineralokortikoidoknak köszönhetően felpuffadunk, a prolaktinnak hála a melleink érzékenyek lesznek és megduzzadnak, a prosztaglandinok a vérnyomásunkkal játszanak, ami fejfájással járhat, az agy alacsony szerotonin termelése depresszióhoz, szorongáshoz vezet, és mivel az endorfinműködés ilyenkor nincs a helyzet magaslatán, így leesik az ingerküszöbünk is.
Ugye fárasztó volt végigolvasni is...? Pedig ezek csak a legalapvetőbb folyamatok, rengeteg egyéb dolog befolyásolhatja a ciklusunkat, külső és belső tényezők egyaránt.
Feltételezzük, hogy jelesek voltunk biológiából, ezért a hormonműködés egyszeregyét álmunkból felverve is fújjuk, tisztában vagyunk az olyan fogalmakkal, mint endometriózis és toxikus sokk szindróma (amennyiben tampont használsz, utóbbinak mindenképp nézz utána). Elmondható-e ugyanez a menstruációs szegénységről vagy az alternatív menstruációs eszközökről. Ha jó iskolába jártunk, már 12 évesen megdobáltak minket betéttel, lehet idősebb nővér révén már találkoztunk tamponnal is. Olyan egyszer használatos eszközök ezek, amiknek csupán 500 év kell, hogy lebomoljanak1, ami kicsit sem kevés, tekintve, hogy például Nagy-Britanniában 4,6 millió végzi naponta a lefolyóban.2 Azóta már néhol hallani mosható betétről, menstruációs bugyiról vagy kehelyről, amit évekig használhatunk. Két év alatt egy darab kehellyel 528 tampont / betétet helyettesíthetünk3, ami nemcsak bolygónk fenntartása szempontjából kifizetődő, de a pénztárcánknak is sokkal kedvezőbb (ha nem hiszitek, járjatok utána). Érdekesség, hogy az első menstruációs kelyhet hamarabb szabadalmazták, mint az első tampont (1930-ban!), de a II. világháború viszontagságainak és az ebből adódó anyaghiánynak köszönhetően csak a 2000-es években került a piacra, ám így is szükség volt még pár évtizedre, hogy a köztudatban is releváns opcióvá váljon.

2020-08-18

Sajnos nem mindenki engedheti meg magának azt a luxust, hogy menstruációs eszközök között válogasson, vagy akár azt, hogy tudjanak róla, mi is az a havi vérzés. Indiában a lányok 70% – a nem hallott még a menstruációról a saját vérzése előtt.4 Afrikában minden 10. lány iskolát mulaszt, mert nincsen megfelelő menstruációs eszköze.5 Ha azt hinnénk, ez a probléma csak a harmadik világ országait érinti, csalódást kell okoznom: Nagy-Britanniában a lányok 49% – a mulaszt iskolát, és 40% – uk WC papírral helyettesíti a betétet6. Ezek után nem meglepő, hogy az angol lányok 48% – a szégyelli a menstruációját, és 5-ből egy lányt zaklatás ér, mert vérzik.7 Mikor valaki azt állítja, nem érdemes a menstruációs termékekre mért adón csámcsogni, annak felhívnám a figyelmét arra, hogy hihetetlenül szerencsés, amiért megengedheti magának, és még „földhöz sem vágja” az a pár euró. Mert például Magyarországon, ahol a lakosság 20% – a él szegénységben, minden menstruációs eszközre 27 % adót mérnek, ami messze a legmagasabb az Európai Unió országai közül. Így minden 5. magyar lány érintett a menstruációs szegénységben, pedig egy fejlődő országról beszélünk.

18192

A menstruáció tabusítása lehetővé tette, hogy nemcsak a fent említett problémákról nem hallunk, de gyakran a „jó házból való” lányok is olyan szégyenként élik meg a „nővé válásuk” ezen fázisát, ami egyáltalán nem normális. Nem oké, hogy egy ennyire természetes folyamatról, ami a gyermekáldás alapkövetelménye, nem tudunk beszélni. Nem oké, hogy fiúk és férfiak napi szinten találkoznak a vérrel filmekben és videójátékokban, de amint valakinek elhagyja a száját az M betűs szó, már fülüket befogva rohannak odébb. Mert megkérdezném azoktól a férfiaktól, akik nem hajlandóak tudomásul venni, hogy anyjuk, húguk, barátnőjük menstruál, hogy ha úgy alakul, és a saját lányukkal kell róla beszélniük, mihez kezdenek.
Lányok, ha figyelemmel követitek, hogyan élitek meg a ciklusotok szakaszait, sok minden értelmet nyer, és könnyebb alkalmazkodni a külvilághoz, mikor érted, mi történik a belső világodban. Fiúk, ha nem akarjátok, hogy hisztis legyen a barátnőtök, ne azzal a kérdéssel indítsatok, hogy „mi bajod, megjött?”. Kérdezzetek rá, hogyan éli meg a vérzését, mi történik vele, mikor ovulál és így tovább. A női ciklus igenis kiszámítható, még ha meg is vannak a maga szeszélyei, ezekből sokkal kevesebb van, mint gondolnátok.
stephanie deangelis pinterest

Alkotó: Stephanie Deangelis; Forrás: Pinterest

Források:

Szólj hozzá!

Your email address will not be published. Required fields are marked *