202003.30
0

Minimalizmus az új trend?

Önkéntes egyszerűség. Hogy miért nem magától értetődően ez az életformánk? Erősen a fogyasztói társadalom hibáztatható e téren. Az ember társas lény, követi a másikat, beállunk a sorba, de nemcsak a bevásárlóközpontokban, hanem minden új trend felvillanásakor is. Újat, gyorsan, minél többet és minél gyakrabban.

Önkéntes egyszerűség. Hogy miért nem magától értetődően ez az életformánk? Erősen a fogyasztói társadalom hibáztatható e téren. Az ember társas lény, követi a másikat, beállunk a sorba, de nemcsak a bevásárlóközpontokban, hanem minden új trend felvillanásakor is. Újat, gyorsan, minél többet és minél gyakrabban. Mit okoz ez az életforma? Temérdek felhalmozott kacatot magunk körül, ami „majd valamikor jó lesz”. Stresszt és megfelelési kényszert az újabb és újabb trendi darabok iránt. Bűntudatot, kisebbségi érzést, lapos pénztárcát, frusztráltságot. Az egyik fajta kiutat ebből a minimalizmusban találták meg az emberek, amely által kisöpörhetjük a felesleget az életünkből.
photo-1509587584298-0f3b3a3a1797
„Az egyén megelégszik azzal, amije van, szemben azzal, amit meg akar szerezni magának. Az önkéntes egyszerűség tudatos részvétel egy olyan világban, amely nagyobb lábon akar élni, mint amit a Föld tartalékai lehetővé tesznek számára.” - írja Horváth Patrik, az Egy jógi élete blog írója.
1.A tiszta gondolatok stílusa
A minimalizmussal tárgyak helyett élményeket gyűjtesz, valódi értékekre fordítod az erőforrásaidat. Hosszútávra fektetsz be, ezáltal kevesebb szemetet termelsz, és nem teszed tönkre magad körül a környezetet. A minimalizmus felkapottsága abban is rejlik, hogy szorosan összefügg a tudatossággal, a környezetvédelemmel és sokszor még a vegánsággal is. De ne szaladjunk ennyire előre, inkább nézzük meg, kinél mikor áll be a változás.
A legtöbb témában nyilatkozó embernél általában egy trauma, egy változás, egy nehéz időszak állt az életstílus változtatásának hátterében. Ez nem meglepő, hiszen addig nem nagyon mozdulunk el a komfortzónánkból, amíg nem történik valami, ami kizökkent onnan minket, és odébblök a változás felé.
minimalist-painting-20
2. Lemondás
Csak olyan tárgyakat, illetve szolgáltatásokat hozol be az életedbe, amelyek maradéktalanul megfelelnek az értékrendednek, és a szempontjaid alapján felállított jó vagy jobb életminőség felé visznek.
A vágyaknak helye van az életben, de nem írhatják felül a magasabb célokat és az alapvető értékrendszeredet. Azaz nem veszel meg mindent, amit meglátsz az üzletben, hanem megtanulod otthagyni, mert nincs rá szükséged.
A nemet mondás egyebek közt olyan tárgyaktól, emberektől, illetve eseményektől ment meg minket, amelyeket nem szeretnénk az életünk részének tudni. Sőt, bizonyos helyzetekben az érveléstechnikánkat is fejleszteni tudjuk általa, ami pedig idővel a kapcsolataink minőségét is pozitív irányban befolyásolhatja. Mit nyersz, ha erre az útra lépsz? Sokkal több teret kapsz. A lakásodban/szobádban és mentálisan is szabadabbnak fogod érezni magadat. Ahogy kitisztul körülötted a tér, könnyebben jönnek a gondolatok.
photo-1516796181074-bf453fbfa3e6
3. Átláthatóság, egyszerűség, lelki béke
Megtanulod kezelni azt az impulzusvásárlási kényszert, amelyet a boltokban érzel. Egyszerűen nem hagyod befolyásolni magad a reklámok és a marketingfogások által, hanem a magad ura leszel. Ezt a pénztárcád is meghálálja.
Könnyebben kezeljük a változásokat is, ha nem kötődünk olyan erősen a tárgyainkhoz, és nem azok határoznak meg minket. Sokkal rugalmasabban fogjuk kezelni az adott szituációkat. Tudatos kontrollt nyersz az életed felett, amely óriási szabadságot ad. 
minimalism
Én mondjuk, megvettem kilóra ezt az életformát, de ha most körbenézek a szobámban, nem érzem úgy, hogy bármikor is képes lennék elsajátítani. Nézzünk pár tippet, hogyan is lehetne ennek nekiállni:
  1. Nyugalom, nem kell belevágni a közepébe, fokozatosan haladj! Ne dobj ki egyszerre mindent!
  2. Egyszerre egy dologra fókuszálj, nem fogsz elfáradni, hetente-havonta egy terület, egy szoba.
  3. A lomtalanítás három kupacba történjen. MARAD – rendszeresen használod, egyértelműen kell. MEHET – hasznosítsd újra, ajándékozd el, add el. TALÁN – nem használod, de nem akarod kidobni, elteszed. Ha egy bizonyos időn belül sem használod, túltehetsz rajta.
  4. Ne felejtsük el, hogy ezek csak tárgyak, nem megy tönkre az életed, ha megválsz tőlük.
  5. Vedd komolyan, ha már időt és energiát fektettél bele!
  6. Ne hasonlítsd magadat másokhoz, nem baj, ha lassabban csinálod.
  7. Folyamatosan lomtalaníts. Ha veszel valami újat, vizsgáld felül, mit szorít ki az életedből.
  8. Legyen célod, pl. spórolás, stresszcsökkentés, nyugalom.
  9. Válassz használt cikkeket, kérj kölcsön! Egy alkalomért nem kell mindenképp újat venni.
  10. Élvezd! Legyen benne örömöd, hiszen látod, mennyi pozitív hatása lehet.photo-1534073737927-85f1ebff1f5d
Érdemes azzal kezdeni, ami elegendő kihívást nyújt számodra, hogy belevágj, de nem tűnik teljesen lehetetlennek. Ez azért kiemelten fontos, hogy legyen sikerélményed, ami segít majdabban, hogy a kezdetben lehetetlennek tűnő változások esetében is sikerrel járj.
Úgyhogy hajrá! Tudom, hogy olvasás közben már végigfutott az agyadon, mit kellene szelektálni. Tedd meg most, hiszen rend a lelke mindennek!
források:
https://bit.ly/2VIxLue
https://bit.ly/3anxTDt

Szólj hozzá!

Your email address will not be published. Required fields are marked *