202003.21
0

Green it yourself – kézfertőtlenítő és bőrvédő tonic

Azt hiszem, mostanában a legfájdalmasabb mondat, amivel az ember szembesülhet a gyógyszertár és drogériák kirakatát nézve, a következő: NEM KAPHATÓ KÉZFERTŐTLENÍTŐ.

Azt hiszem, mostanában a legfájdalmasabb mondat, amivel az ember szembesülhet a gyógyszertár és drogériák kirakatát nézve, a következő: NEM KAPHATÓ KÉZFERTŐTLENÍTŐ.

Amikor másfél héttel ezelőtt én próbáltam beszerezni, akkor még nem volt ennyire egyértelmű a dolog, s türelmesen kivártam a gyógyszertárnál a sort, és végigmásztam az összes közeli drogériát, hogy végül üres kézzel távozhassak. Persze nem adtam fel, újra és újra megjelentem, de már okosabb voltam, rögtön az eladóhoz mentem. Kézfertőtlenítő, délelőtt elfogyott, köszönöm, talán holnap, köszönöm, csókolom – persze csak képletesen, ilyen időkben nem csókolózunk. Másnap ugyanez játszódott le, s harmadnap gondoltam, túljárok az emberek eszén, és délelőtt megyek, mielőtt még megvennék az összeset. Szerintetek? A kézfertőtlenítős polcon egy darab ördögszekeret fújt a szél, miközben Ennio Morricone szájharmonikázott a háttérben. Hát ennyit erről.

Ez így nem mehet tovább, gondoltam feldúltan, miközben berontottam a legközelebbi patikába tiszta szeszért, aztán – miután közölték, hogy nincs – a legközelebbi üzletbe egy üveg vodkáért. Na, nem (csak) azért, hogy az elkeseredettségemet enyhítsem. Kitaláltam, hogy saját kézfertőtlenítőt csinálok magamnak. Micsoda ötlet! Még vállon is veregettem magam, hogy megint milyen okos és környezettudatos vagyok – mert így legalább egy felesleges műanyaggal kevesebb lesz otthon, plusz pontosan tudom, mi kerül bele, és még az előállítása se terheli a környezetet –, meg képzeletben az összes embert, akik mindennap hajnali ötkor kelnek csak azért, hogy nyitásra az üzlet előtt legyenek, és elvigyék előlem az összes kézfertőtlenítőt. Végső soron tök rendesek.

Nos, szóval ha valaki hasonló cipőben jár, mint én – azaz nem sikerült kézfertőtlenítőt vennie, de van kedve otthon összedobni fél perc alatt, annak itt a recept:

70 ml alkohol – antibakteriális (ettől lehet kevesebbet, de én 40%-os vodkával készítettem, így több kellett bele)

25 ml aloe vera gél – hidratál, védi a bőrt

5 ml növényi glicerin – szintén hidratál, védi a bőrt (Panthenollal is helyettesíthető)

10 csepp teafaolaj – antibakteriális (végső esetben lehet alkohol nélkül is készíteni, de akkor több teafaolaj kell bele)

5 csepp eukaliptuszolaj – antibakteriális és jó az illata

10 csepp E-vitamin – védi és regenerálja a bőrt                               

Ha valaki illatosat szeretne, más illóolajat is tehet bele.

Én a kapott kézfertőtlenítőt két darab (egyenként fél decis) szórófejes üvegcsébe tettem, és minden használat előtt felrázom kicsit.

84461830_567597514115087_584011210320510976_n (1)

Viszont arra is érdemes figyelni, hogy a sok kézfertőtlenítő rossz hatással van a bőrflórára – így ha tehetjük, inkább mossunk kezet szappannal, s csak akkor használjuk a fertőtlenítőt, ha nem tudjuk máshogy megoldani kezünk tisztán tartását (pl. tömegközlekedésen utazva, üzletben, stb.).

Ezzel a témával kapcsolatban Király Ági, a FerMentor Műhely (https://www.facebook.com/fermentorblog/, https://fermentor.blog.hu/) alapítója is írt egy bejegyzést, melyet most megosztanék veletek:

„Két sterilizálás között viszont nem árt, ha néha eszünkbe jut az is, hogy minden ilyen alkalommal a potenciális kórokozók mellett a bőrünkön élő jótékony baktériumok és gombák ellen is totális támadást hajtunk végre. Ha sokáig folytatjuk ezt a gyakorlatot anélkül, hogy a természetes mikroflóra helyreállítására is legalább ekkora hangsúlyt fektetnénk, akkor nagyon rövid úton meggyengítjük bőrünk első számú védvonalát - a mikrosérüléseken, lecsupaszított bőrfelületeken keresztül nyílt utat engedve a rosszfiúknak. Éppen annak, ami ellen a legjobb tudásunk szerint védekezünk. Hogyan ellensúlyozhatjuk tehát a rendszeres kézmosás és fertőtlenítőszer-használat káros hatásait? Szerencsére erre több, egyszerű lehetőségünk is van:

- csökkentsük minimálisra az agresszív fertőtlenítőszerek használatát;

- amikor csak lehet, maradjunk a szappanos kézmosásnál (meleg vízben, legalább 30 másodpercig, a csuklóra is kiterjedően);

- ha nem indokolt, ne vigyük túlzásba a tisztálkodást, és fürdéshez, hajmosáshoz is használjunk bőrkímélő, természetes szereket;

- hajmosás után fejbőrünk pH-jának helyreállítása érdekében néhány csepp levendulaolajjal illatosított almaecettel permetezzük be a hajunkat (ugyanezt a keveréket testpermetként is használhatjuk);

- kezeink kiszáradásának elkerülése érdekében naponta több alkalommal is masszírozzunk hidegen sajtolt olajokat, zsírokat (finomítatlan shea vaj, kókuszolaj, argánolaj) a bőrünkbe;

- naponta többször törölgessük át a bőrünket valamilyen probiotikus készítménnyel (ha van, használhatunk speciális kozmetikumokat is):

- mártsunk vattát/arclemosó korongot/textil törlőkendőt joghurtba, kefirbe, kombucha-, vízikefir vagy semleges illatú laktofermentált savanyúság levébe;

- aki kovászol, az a napi etetésnél egy diónyi méretű kovásszal "krémezze be" a kezeit, majd kis idő elteltével langyos vízzel, óvatosan mossa le a felesleget

- készítsünk minél több, puszta kézzel gyúrt tésztaféleséget és szárazon sózott, fermentált savanyúságot;

- kertészkedjünk, ültessünk növényeket, matassunk kesztyű nélkül akár a balkonládában is minél többet;

- amikor csak lehet, simogassuk meg házi kedvenceinket (egyébként is jobb kedvünk lesz tőle);

- töltsünk sok időt a természetben, kirándulás közben fúrjuk a kezünket-talpunkat a harmatos fűbe, a porba, öleljünk fákat;

- és végül, de nem utolsósorban az otthon melegében és biztonságában érintsük, öleljük, pusziljuk meg gyakran egymást (természetesen csak akkor, ha mindenki egészséges, és hazaérve szappanos vízzel megtisztálkodott).

Mától minden egyéni óvintézkedésnél gondolj a mikrobiomodra is: védd, hogy védhessen!”

(forrás: https://www.facebook.com/fermentorblog/photos/a.448005495623502/843536402737074/?type=3&theater)

skinmicrobiome

Ági egy másik posztban egy egyszerűen elkészíthető, probiotikus bőrvédő tonikreceptet is megosztott:

„Hozzávalók:

1 db 720 ml-es befőttesüveg

1 közepes alma meghámozva, cikkekre vágva

1 marék mazsola

1 evőkanál méz vagy cukor (édesítőszerrel nem helyettesíthető!)

forralt és visszahűtött vagy szűrt víz, esetleg a céljainknak megfelelő gyógynövény- vagy zöld tea

Elkészítés:

  1. Az almát és a mazsolát a befőttesüvegbe tesszük, majd színültig töltjük a mézzel/cukorral elkevert folyadékkal (víz vagy gyenge tea). Ha szeretnénk egy kicsit felturbózni a folyamatot, akkor 1 kapszulányi, tejsavbaktériumokat tartalmazó probiotikumot is feloldhatunk benne.
  2. Az üvegre rácsavarjuk a tetőt, és egy tálcára állítva szobahőmérsékleten erjedni hagyjuk (nem nyitogatjuk).
  3. Az első pár napban buborékozni fog, levet is engedhet. Amint az erjedés lecsendesedett (1-1,5 hét múlva), leszűrjük, a levet hűtőben tároljuk, és utólag akár édesítve üdítőitalként fogyasztjuk vagy magában bőrflóra-regeneráló tonikként használjuk (tehát rákenjük a bőrünkre – a szerk.).
  4. A leszűrt gyümölcsökből süteményt, chutneyt, lekvárt készíthetünk. ;)

***

Gyakorlott fermentálóknak: ez a recept nem szénsavas üdítőital készítéséről szól, a folyamatot hagyjuk átfordulni a főerjedési szakaszba, hogy az oldatban a tejsavbaktériumok domináljanak. A végeredménynek savanyúnak kell lennie.”

(forrás: https://www.facebook.com/fermentorblog/posts/844278395996208?hc_location=ufi)

90524060_1059138351110562_8373641774140227584_n (1)

Összefoglalva tehát ne fertőtlenítsünk ész nélkül, ha lehet, használjunk inkább szappant és vizet, ügyelve a bőrflóra egyensúlyára. Vigyázzunk magunkra, egymásra és nem utolsósorban mikrobiomunkra. 

Szólj hozzá!

Your email address will not be published. Required fields are marked *