202003.12
1

Röviden a koronavírusról – Összefoglaló

Nem szabad alábecsülnünk a koronavírust, ugyanis egy eddig ismeretlen vírussal van dolgunk. Gyorsan terjed, nem tudunk célzottan védekezni ellene – nincs ellene kifejlesztve oltás (az influenza ellen van), így könnyen megfertőzheti a veszélyeztetett személyeket, akik akár az életükkel is fizethetnek.

Koronavírus, azaz COVID-19 (coronavirusdeasease 2019 = koronavírus betegség 2019) cseppfertőzéssel, közvetlen kapcsolattal, illetve szennyezett tárgyakkal terjedő (testnedvek – nyál), légzőrendszeri megbetegedéseket okozó fertőzés, melynél a jelentkező tünetek lehetnek enyhébbek, de akár súlyosak, életveszélyesek is – ez természetesen individuális, és a fertőzött egészségi állapotától függ. Előfordulási tünetei a leggyakoribbtól a kevésbé gyakoribbakig: láz (38°C felett), szárazköhögés, nátha, fáradtság, légzési nehézségek, torokfájás, izomfájdalmak, hidegrázás, rosszullét, hányinger, bedugult orr és hasmenés. A koronavírus főleg az idősekre jelent veszélyt, akiknek az immunrendszere már nem működik megfelelően. A fertőzés veszélyes azokra nézve is, akik krónikus betegségben szenvednek. Ilyen például a cukorbetegség, a tüdőbetegségek, a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a rákos megbetegedések. Érdekes azonban az, hogy a fiataloknál (gyerekeknél és babáknál egyaránt) jóval könnyebb lefolyású. Ez azonban csak az egészséges fiatalokra érvényes. A koronavírust az Egészségügyi Világszervezet (WHO) már pandémiaként kategorizálja, melynek definíciója szerint már világszerte jelentős számú megbetegedéssel járó fertőzésről van szó.

Sokan az influenzához hasonlítják, és ,,könnyebb lefolyású influenzának’’ titulálják. Ez azonban az új adatok szerint téves, ugyanis komolyabb tünetei vannak, melyek a gyerekek helyett főként az időseket sújtják. A hosszabb inkubációs időszak (tünetmentesség, 5-14 nap) megnöveli a terjedés gyorsaságát és mértékét, ugyanis azok az emberek, akik fertőzöttek, tovább vannak kapcsolatban a közösséggel. Nagyobb a fertőzőképessége, vagyis az emberek könnyebben fertőződnek meg, mint az influenza esetében. A koronavírus hosszabb ideig termelődik és jut ki a szervezetből – ez akár 14 napig is tarthat, ez az idő az influenzánál 1-3 nap. Magasabb a halálozási aránya is, mely a rendelkezésre álló információk alapján a koronavírus esetében nagyjából 2 %, az influenzánál mindössze 0,1 %.Az új kutatások szerint akár 4,5 m-re is eljuthat a fertőzöttől, és a vírus akár 30 percig is képes a levegőben maradni. Optimális körülmények között (akár 37°C-on is) bizonyos felületeken (fém, üveg, szövet, fa, papír, műanyag) akár napokig is fertőzőképes marad. Igaz, a hidegebb és alacsonyabb páratartalom kedvezőbb a vírusnak, de ez nem azt jelenti, hogy a melegebb időjárással eltűnik majd, ugyanis a fertőzöttek egymásnak ugyanúgy át tudják adni, mindössze a szabadban landoló cseppekben található vírusok fertőzőképessége csökken.

Nem szabad alábecsülnünk a koronavírust, ugyanis egy eddig ismeretlen vírussal van dolgunk. Gyorsan terjed, nem tudunk célzottan védekezni ellene – nincs ellene kifejlesztve oltás (az influenza ellen van), így könnyen megfertőzheti a veszélyeztetett személyeket, akik akár az életükkel is fizethetnek. Mint láthatjuk, Olaszország nagyban alábecsülte a vírus komolyságát, ami sajnos odáig fajult, hogy az orvosok már háborús időszakhoz viszonyítják a helyzetet. Nincs elég lélegeztetőgépük, és az orvosoknak maguknak kell eldönteniük, ki kap lélegeztetőt, és ki hal meg.

 Coronavirus_H

Forrás: google

Megelőzés:

  • Köhögéskor, tüsszentéskor tegyük a kezünket a szánk elé, legjobb, ha ezt zsebkendővel tesszük.
  • Lehetőleg ne érintsük meg az orrunkat, a szemünket és szánkat.
  • Maradjunk otthon, ne utazzunk, amit lehet halasszunk el (ami emberi kapcsolatot igényel). Az üzletekbe csak a legszükségesebbért menjünk.
  • Kerüljük a fitness centrumokat is, ahol jóval több testnedvvel találkozhatunk, mint máshol. A tornázni vágyók inkább kint tornázzanak.
  • Ha valakivel muszáj találkoznunk, legideálisabb kint, közvetlen kapcsolat nélkül.
  • Mossunk kezet, ami legalább 40 másodpercig tart. Mosás közben nem szabad megfeledkezni az ujjak közötti részekről, körmökről és a kéz hátoldaláról sem. Szappan és melegvíz használata bőven elegendő a vírus eltávolítására, ezenkívül a szappan eltávolítja a zsíroslerakódásokat is. Minden, amit kezünkön hordunk (gyűrű, óra), növeli a vírus megtapadásának esélyét.
  • Ha nem tudunk szappannal kezet mosni, használjunk alkoholalapú dezinfekciós készítményeket.
  • Használjunk maszkokat. Ha nincs, akkor ruhát vagy kendőt, melyet cowboyok módjára az arcunkra teríthetünk. Ezek nem csak az egyént, hanem az egész közösséget védik – megakadályozzák a testnedvek (tüsszentés, köhögés, stb. esetén) terjedését.
    * a védőfelszerelés közé sorolhatjuk a részecskeszűrő vagy légzésvédő maszkokat/reszpirátorokat, melyeknek 3 kategóriája van: FFP1, FFP2 és FFP3. A különbség a szűrt levegő mennyisége és minősége, a koronavírus ellen csak a 2-es és 3-mas kategória véd. Nem szabad elfelejtenünk, hogy praktikailag ez az egészségügyi dolgozóknak kell, akik közvetlen kapcsolatban vannak a fertőzöttekkel. Aki nem tartozik ebbe a csoportba, a legfontosabb, hogy minimalizálja a fertőzés terjedését egyszerű maszk hordásával (minimalizálva a testnedvek terjedését) és az emberi kapcsolatok minimalizálásával.
    * ahhoz, hogy a maszkok és légzésszűrők hatásosan működjenek, az archoz kell simulniuk – ezért a férfiaknál fontos, hogy meg legyenek borotválkozva.
    * a vírus bejuthat a bőrön található sérüléseken és a szem kötőhártyáján keresztül is, azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy a maszkok használata kiszűrheti a fertőzött nyálát, ami nagyban csökkenti az ezen az úton történő fertőződés esélyét
  • Lehetőleg halasszuk az egészségügyi beavatkozásokat is, mivel minden beavatkozás gyengíti immunrendszerünket.
  • Informálódjunk, de ezt megbízható forrásokból tegyük. Csak a racionális döntések és a releváns információk alapján védhetjük meg magunkat.
  • Kommunikáljunk, de ezt lehetőleg személyi kapcsolat nélkül tegyük- telefon, WhatsApp, Skype, Viber, Threema ( :D )

(Ezen pontok nagyrésze a Szlovák Közegészségügyi Hivatal ésdoc. MUDr. Jozef Záhumenský, Phd.-től származik)

Nagyon fontos, hogy ne vegyük félvállról, és kövessük az állam utasításait, ugyanis pont a nemtörődöm emberek miatt (nemrég tértek haza a fertőzött területekről és nem jelentették, nem tartják az otthoni karantént) terjed ilyen gyorsan ez a vírus. Van különbség PÁNIK (emberek megrohamozzák az üzleteket, álhíreket gyártanak) és MEGELŐZÉS (a kormány megelőzés céljából elrendeli a nagyobb tömegeket befogadó létesítmények bezárását) között. A betegségnek többnyire könnyű lefolyása van, mely nem igényel kórházi ellátást –ilyenkor az otthoni karantén elég, mely esetén minimalizálni kell a beteggel kapcsolatba lépő személyek számát. Kórházi ellátásra csak azok a betegek szorulnak, akiknél komoly légzési nehézségek jelentkeznek.

A Szlovák válságbizottság kora délután kiadott szigorításai:

  • A határátkelők felügyelete és szigorúbb ellenőrzése (akik nem rendelkeznek állandó lakhellyel vagy nem dolgoznak Szlovákiában, nem nem léphetnek az ország területére)
  • Mindhárom nemzetközi repülőtér lezárása
  • A nemzetközi szállítás leállítása – kivéve a fontosabb ellátások, utánpótlások szállítását
  • Kötelező karantén minden külföldről érkezőnek
  • Iskolák, óvodák és tanítási létesítmények bezárása minimum 2 hétre – az érettségik késleltetése
  • Szociális és kulturális létesítmények bezárása
  • Bevásárlóközpontok üzemeltetésének korlátozása – hétvégén csak az élelmiszerboltok, a drogériák és a gyógyszertárak lesznek nyitva
  • Bárok, éttermek, síközpontok, fitness és wellness centrumok illetve aquaparkok bezárása
  • Hivatalokban és biztosítókban dolgozók munkaidejének 3 órára csökkentése, illetve a látogatók számának korlátozása
  • A belföldi vonatjáratok az ünnepnapi menetrend szerint fognak járni.

A karantén ignorálása esetében akár 1650 eurós büntetés is kiszabható.

Informálódni az alábbi oldalakon tudunk:

Szükség esetén hívjuk az alábbi telefonszámot, de legyünk tekintettel a leterheltségre, illetve a közlendőnk/kérdésünk fontosságára:

  • 0800 221 234 – Szakemberek 0-24
  • 0917 222 682 - Szlovák Közegészségügyi Hivatal
  • 0917 426 075 – Pozsonyi regionális Közegészségügyi Hivatal
  • 0918 659 580 – Besztercebányairegionális Közegészségügyi Hivatal
  • 0948 495 915 – Nyitrai regionális Közegészségügyi Hivatal
  • 0905 903 053 – Nagyszombati regionális Közegészségügyi Hivatal
  • 0911 763 203 – Trencséni regionális Közegészségügyi Hivatal
  • 0918 389 841 – Kassai regionális Közegészségügyi Hivatal
  • 0911 908 823 – Eperjesi regionális Közegészségügyi Hivatal
  • 0905 342 812 - Zsolnai regionális Közegészségügyi Hivatal

 

Szólj hozzá!

Your email address will not be published. Required fields are marked *