201912.29
2

Újév napján születni, avagy egy kis Petőfi-szindróma

Meg hát egész egyszerű kiszámolni, hogy hány évesek vagytok és ne feledjétek a pezsgő meg a tűzijáték, az csak a miénk, és értünk van! Ne hallgassatok arra,  aki azt állítaná, hogy az újév miatt, aljas hazugság…

Van ez a dolog, úgy hívják szülinap. Azt mondják, ez a nap csak a tiéd és rólad szól minden. Vannak viszont azok a napok, amikor nem annyira jó születni, mert hát akkor, hogy is mondjam, egy kicsit másról szólnak a dolgok, nem pedig rólad. Ilyen például a halottak napja (egy kis morbid példa így az elejére), a nemzeti gyásznapok, karácsony, húsvét, szilveszter, újév, február 29. (mondjuk ez inkább rohadt menő, mintsem kellemetlen) és még sorolhatnánk. Mécsesgyújtás a szülinapi gyertyák elfújása után, jó kis paradoxon, mi? Bár az Addams family tagjai rajonganának egy ilyen dátumért, de a sima földi halandók általában nem vonzódnak a temetők iránt. A „Nem lesz idén tortád, úgyis annyi sütit sütöttem karácsonyra…” kijelentés is igencsak tud fájni az ekkortájt születetteknek, még akkor is, ha tényleg a fülükön jön ki a 10 fajta kókuszos, mogyorós, meg diós-mákos süti, de hát akkor sincs SAJÁT tortájuk.

79782376_2452772464971082_4335536186983448576_n

Na, nekem ezekből a csodás dátumokból újév napja jutott, azaz január 1. Amíg kisebb voltam nem létezett számomra szilveszter, buli. Az csak egy sima nap volt az ÉN NAPOM, a szülinapom előtt. Torta, gyertya, kívánságok, ajándékok. Aztán persze jött a kamaszkor és vele a csúnya, rossz, bulizós időszak. Mert ki akarna szilveszterkor otthon ülni, hisz olyankor kötelező bulizni, nem?! Októberben már kezdenek alakulni a társaságok, lehetőségek erre a nemes óév búcsúzató napra. Ki, kivel, hol hogyan. Ha november végén még nincs biztos programod, bizony lehet, hogy hoppon maradtál, aztán marad valami túlzsúfolt bár meg a főtéri banzáj, esetleg egy házibuli, amiről azt sem tudod, ki szervezte. Eleinte nehéz volt, de aztán én bölcs, kiokoskodtam, hogy, ha magamhoz hívom a barátaimat, akkor talán csak nem feledkeznek meg rólam. Ez egy darabig egészen jól is működött.

79686786_1038574963146591_6814027780460642304_n

A szilveszteri pezsgővel együtt általában jött a torta és a Boldog szülinapot éneklése. Persze megvoltak a hátrányai a kétszobás lakásnak, de csak egyszer égettük ki az asztalt vízipipával, ami nem is olyan rossz teljesítmény... A panellakásos bulik szépséges időszaka után azonban elkerültem egyetemre. A régi barátok szétszéledtek. Új kapcsolatok, új helyszínek, új események. Csodálatos barátok messze tőlem. Így aztán a fő kérdés az lett, hogy az ország (vagy épp szomszédos országok) melyik pontján legyek az év utolsó napján? A Budapesten, Prágában vagy épp Kassán élő barátaimat vajon össze tudom hozni egy pontra? Van erre bármi esély? Sikerülhet? Elárulok valamit: nem igazán. És nincs is ezzel semmi baj. Sokáig rosszul érintett, hogy újév napján születtem, hisz azért bármennyire is...sok-sok csalódás ért amiatt, hogy a számomra legfontosabbak is megfeledkeztek rólam. És nem hibáztatom őket, hiszen túl sok ilyenkor az ember, a történés, az alkohol. Ki gondol ilyenkor a szülinapra? Ó, jaj, és ami a kedvencem, nem egyszer kérdezték meg tőlem, hogy tényleg akkor születtem-e vagy ez csak kamu? Tényleg. Anyukám is megmondhatja. 1997. első napja, egy szerdai nap volt. De tudjátok mit?! Az én szülinapomon mindig lesz tűzijáték, csillagszóró és pezsgő.

Meg, hát ez ilyen Petőfi- szindróma. Na, ő vajon hogyan élhette meg ezeket a szilveszteri hepajokat? Hány embernek juthatott eszébe, hogy Sanyi, de hisz neked szülinapod van, Isten éltessen! De ez a Petőfi tudott valamit. Születésének pontos dátuma kérdéses, de ő nyilvánosan mindig azt hangsúlyozta, hogy ő bizony újév napján jött a világra. Ez a szokása tudatos imázsépítés volt, hiszen minden évben verssel köszöntötte Szilvesztert. Nem csinálta ő ezt hiába, ugyanis az európai kultúrkörben a néphit az újév napján született embereknek különleges képességeket tulajdonít. Így láthatjuk, hogy nem véletlen, hogy az újévvel összekötve szimbolikus erejűvé formálta saját születésnapját. Na, és ha már ilyen kis funfacteknél tartunk: tudtátok, hogy Vietnámban mindenki újév napján tartja születésnapját, mert vagy nem tudják, vagy nem ismerik születésük pontos dátumát? Szóval drága sorstársaim ne csüggedjetek, lehet lesz még egy-két könnyáztatta szilveszteretek, mert mindenki elfeledkezett rólatok, de alapjáraton egész menő dolog újévi gyereknek lenni (még akkor is, ha nem ti voltatok az elsők az adott évben). Meg hát egész egyszerű kiszámolni, hogy hány évesek vagytok és ne feledjétek a pezsgő meg a tűzijáték, az csak a miénk, és értünk van! Ne hallgassatok arra,  aki azt állítaná, hogy az újév miatt, aljas hazugság...

Szólj hozzá!

Your email address will not be published. Required fields are marked *