201912.05
0

Ajándékozás – kicsit másképp

Hisz csakis erről szól a karácsony – ajándékozás. Mert mivel is fejezheted ki a legjobban szeretetedet a szeretet ünnepén, mint tengernyi ajándékkal? Mi lenne, ha idén kicsit máshogyan közelítenénk meg a dolgot? Ajándékozni valóban szép dolog, de még szebb, ha tudatosan tesszük.

Megérkeztünk az év utolsó hónapjához, és mind tudjuk, ez mit jelent: teljes gőzerővel közelednek az ünnepek. Tömött bevásárlóközpontok, drága karácsonyi vásárok, nagytakarítás, végeláthatatlan tervezés, és oly gyorsan fogyó bankszámlák, melynek hatékonyságát bármelyik fogyókúra megirigyelné (nem beszélve arról, hogy nekünk egyetemistáknak ehhez még a vizsgaidőszak melengető ölelése is társul). A családtagok „Mikor fogsz lediplomázni?” és „Mire is jó az, amit tanulsz?” kérdéseit átmeneti időre felváltja a „Mit kérsz karácsonyra?” kérdés, amivel úgy ostromolnak, mint a keresztes hadjáratok idején Jeruzsálemet. Ehhez csatlakoznak a munkahelyen/egyesületen/szektán belüli karácsonyi húzások, mintha nem lenne elég minden rokonnak és közeli ismerősnek találni valamit. Hisz csakis erről szól a karácsony – ajándékozás. Mert mivel is fejezheted ki a legjobban szeretetedet a szeretet ünnepén, mint tengernyi ajándékkal? Mi lenne, ha idén kicsit máshogyan közelítenénk meg a dolgot? Ajándékozni valóban szép dolog, de még szebb, ha tudatosan tesszük.

etikus vásárlás

Páran már valószínűleg találkoztunk ehhez hasonló ábrákkal, melyek remekül vizualizálják az etikus ajándékozás lényegét. Bontsuk hát le:

Adj élményeket

Bizony, a tárgyi ajándékoknál sokkal több lehetőség áll rendelkezésünkre, ami az emberek többségének talán eszébe sem jut. Vajon érdemes többet kiadni egy egyszeri élményre, mint egy maradandó tárgyra? A válasz relatív, de ne feledjük, hogy ajándékozni nem csak egyedül lehet. Például, ha a nagymamád kínai porcelánfigurákat gyűjt, teljesen rendben van, hogy a két testvéreddel külön vesztek egy-egy szobrocskát. Tegyük fel, hogy megtudod, hogy a nagymamád egész életében arról álmodott, hogy élőben lássa a Carment. Biztosan örülne az újabb figuráknak is, de talán sokkal nagyobb örömöt okoztok, ha a testvéreiddel közösen egy színházjeggyel lepitek meg. Ez a lehetőség nem csak a madárkákat gyűjtő nagymamákra érvényes, hisz a történet résztvevői helyére bárkit behelyettesíthetünk, az opera helyébe meg didzseridu koncerttől kezdve klingon nyelvkurzusig bármit tehetünk. Csak szem előtt kell tartanunk a másik fél érdeklődési köreit, vagy akár olyan vágyait, amihez egy kezdő lökésre van szüksége. Nem is muszáj minden élményre pénzt kiadni, hisz egy kellemes túra (vagy egy erdei kincskeresés az x unokatestvérednek) semmibe sem kerül.  Az élményekből emlékek lesznek, és még ha a porcelán madárkák nem is maradnak meg örökké, a szép emlékek biztosan.

 

Adj az idődből

Mivel mindannyiunk ideje véges, nem mindegy, miként és kivel töltjük el. Ajándékboltokban itt-ott találkozunk bizonyos „szívesség-kuponok” -kal, amik először kicsit elcsépeltnek tűnhetnek, de ha meglátjuk a mögötte levő gondolatot, máris szimpatikusabbak lesznek. Ezek a kuponok ugyanis a legértékesebb tulajdonunkra vonatkoznak – az időnkre. Az élményekhez hasonlóan ezeket a kuponokat is telejen a saját képességeinkhez és a másik félhez tudjuk idomítani – lehet közös sütés, reggeli kutyasétáltatás, fuvar… abszolút tőlünk függ, hogyan állítjuk össze. De nem is muszáj kuponokban gondolkodni, elég egyszerűen időt szakítani a másikra. Nem hiába halljuk a szüleinktől és nagyszüleinktől több hónapnyi távollét után, hogy „nem kell ajándék, az is elég, ha te itt leszel”.

Használd újra

Biztosan mindenkinek van olyan tárgya, amely már leszolgálta az idejét, mégis azért tartogatjuk, hogy majd valamire újrahasznosítjuk. Talán már meg is van a terv, csak neki kéne állni. Az ilyen projektek nagy előnye, hogy még ha nem is kezdett bele a tulaj, nem bír róla nem beszélni, hisz a remek ötletekkel bizony érdemes dicsekedni (valószínűleg most minden olvasónak eszébe jutott legalább egy ilyen ember a környezetéből - ha nem, akkor lehet, hogy épp te vagy az). Nem kell okvetlen komplikált dolgokra gondolni, valakinek talán csak egy új tű kell a lemezjátszójába, vagy a kedvenc gyerekkori mackójának fülét kell visszavarrni. Ha új életet lehelünk egy régi tárgyba, nem csak nekik adunk egy második esélyt (ezzel elkerülve az új dolgok vásárlását), hanem a tulajdonosnak is újra felelevenednek a szép emlékek, amiket velük átéltek. Meglehet, hogy az új dolgok is örömet okoznak, de akkorát biztosan nem, mint a múltunk egy boldog darabjának újjászületése.

Vedd másodkézből

Egy antikváriumba vagy jótékonysági boltba belépni olyan érzés, mintha egy másik világba kerültél volna. Jól nyisd ki a szemed, hogy minden apró kincset észrevegyél, mert ehhez hasonló kavalkádot egy üzleten belül máshol nehezen találsz. Csak vigyázz, nehogy az egyedi daraboktól és a csalogató áraktól átess a ló másik oldalára, hisz még mindig az etikus ajándékozást vitatjuk. A second-hand vásárlással két legyet ütsz egy csapásra: új esélyt adsz egy működőképes tárgynak, és ezáltal még egy emberrel csökken az igény a tömegesen gyártott új dolgokra. Ha ilyen helyeken keresel ajándékot, garantáltan olyan dologra lelhetsz, amit kevés embernek birtokol.Csak azt vedd meg, amiről tudod, hogy jó ajándék lesz annak, akinek szánod! Ha esetleg magadnak is akarsz valamit venni (mert miért is ne?), gondolkodj el rajta, hogy valóban kihasználnád-e, vagy csak azért kell, mert szép/bolondos/egyedi – hidd el, az a csillámporos kofolás korsó még várhat.

Készítsd magad

Ezennel átlépünk egy új kategóriába – míg a fentiek lényege az volt, hogy elkerüljük az új tárgyak vételét/létrejöttét, a következő kategóriákban azt bontjuk le, miként lehet tudatosan tárgyi ajándékokra szert tenni. A saját készítésű ajándékoknál is az első szempont a másik fél kívánsága/szükségletei legyenek, mert hiába csinálsz egy gyönyörű ékszerdobozt szalvétatechnikával, ha az, aki kapja, nem is hord ékszereket. Még szerencse, hogy manapság bármilyen kreatív projektre találunk útmutatót, legyen szó varrott alátétről, könyvjelzőről vagy akár házi kozmetikumokról (amikhez nem mellesleg remek recepteket találsz a Zöld Sarokban). És tudod, mi a legjobb? Ebbe a kategóriába minden finomság is beletartozik, amit magad készítesz – otthon szárított fűszer- vagy gyógynövények, esetleg sütemény egy általad varrott batyuban.

Vásárolj etikusan

Kigondoltad a tökéletes ajándékot, de a kivitelezése felülmúlja a képességeidet? Nem kell rögtön fejest ugrani a hatalmas webshopok tengerébe, inkább keress rá hazai termelőkre. Ékszerek, kerámia, fűszerek, ínyencségek…legyen bármiről is szó, garantáltan találsz rá embert. Etikus vásárlással nem csak a termelőt támogatod, hanem az ajándékod sem hagy akkora nyomot a környezetben, hisz nem a tengerentúlról kell szállítani.

Vásárolj

Ehhez csakis azután folyamodj, ha végiggondoltada lehetőségeidet a fenti kategóriákban. Érthető, hogy nem lehet mindenki vágyát sajátkezű projektekkel kielégíteni, de ha vásárolsz, vagy online rendelsz, figyelj oda pár dologra:

  • Megbízható cégektől/készítőktől vásárolj, ne hagyd magad holmiféle rejtélyes hátterű oldalak alacsony áraitól csőbe húzni
  • Ha külföldi cégtől vásárolsz, próbálj meg lehetőleg több ajándékot egy helyről rendelni, hogy három csomag helyett csak egynek kelljen a nagy utat megtennie
  • Ne vakítsanak el a mindenféle akciók – csak arra ösztönöznek, hogy minél többet vásárolj. Legyen kész terved, hogy pontosan mit szeretnél, egyéb dolgok vételét kétszer is gondold meg: Tényleg örülne neki a másik, vagy a magam örömére venném? Egyáltalán szükségem van rá, vagy csak az akció hajt?

Bónusz: Ne adjatok semmit

Mielőtt bárki nekem ugrana, tisztázzuk: ez a lehetőség arra vonatkozik, ha a családtagokkal/barátokkal így egyeztetek meg. A többiek szempontjából nem fair, ha mindenki egymást megajándékozza, te meg csak kapsz, de senkinek sem adsz. Viszont, ha mondjuk egy baráti társaságon belül már senkinek sincs kedve az n+1-edik bögrét/pulcsit/krumplipucolót kapni, egymás közt ünnepelhettek ajándékok nélkül is. Üljetek össze egy este finom ételek/nassolnivaló mellett, koccintsatok az ünnepekre, és nézzétek meg mondjuk a Die Hardot!

78709060_723351658147941_6383882154316660736_n

 

Szólj hozzá!

Your email address will not be published. Required fields are marked *