201911.16
0

Green it yourself: Dezodor

Egy dezodor kiválasztásánál a kellemetlen szagok megszüntetése mellett nagy szerepet játszik a hidratálás, a nedvszívó képesség és az illat, illetve hogy hagy-e nyomot a ruhákon

Manapság a reggeli rutinhoz tartozik, hogy bekenjük/befújjuk magunkat dezodorral/izzadásgátlóval, így biztosítva az egész napos lótás-futás közbeni friss illatot. A testszag elfedésének, megszüntetésének, illetve magának a verejtékezés megakadályozásának vágya azonban nem újkeletű dolog – története egészen az ókori időkre nyúlik vissza. Feljegyzések szerint Egyiptomban különböző illóolajokkal dúsított fürdővízben fürödtek, amihez néha tejet és mézet is kevertek. Sokan már abban az időben szőrtelenítettek, mert rájöttek, hogy így tisztábban és illatosabban tarthatók a test ilyen szempontból kritikus területei.

76640109_451277942193044_4884406537528803328_n

Az elmúlt évszázadokban az emberek különféle praktikákat kipróbáltak, míg végül 1888-ban piacra nem dobták az első tégelyes krémdezodort. Ezt követte az Everdry izzadásgátló oldat, amit egy vattára csepegtetve kellett felvinni a bőrre. Az ötvenes években aztán kifejlesztették a golyós dezodort, majd pedig megjelent az izzadásgátló spray is. Ma ezek mindegyike megtalálható a drogériák polcain. Egy dezodor kiválasztásánál a kellemetlen szagok megszüntetése mellett nagy szerepet játszik a hidratálás, a nedvszívó képesség és az illat, illetve hogy hagy-e nyomot a ruhákon. Azonban, mint olyan sok kozmetikum, ez is műanyagban kapható – sőt, mivel az aeroszolos változatban túlnyomás van, veszélyes hulladéknak minősül. Emiatt döntöttem úgy – bár bevallom, kétségeim voltak a hatékonyságot illetően –, hogy átállok a krémdezodorra, amit ujjal kell szétkenni hónaljon. Először ódzkodtam tőle, mivel valahogy hozzászoktam, hogy nem kell megérintenem a hónaljamat. Furcsa, milyen gátlásaink vannak saját magunkkal szemben. Nos, de gátlás ide vagy oda, engem az első használat során meggyőzött. Imádtam – egyedüli hátránya, hogy felkenés után kezet kell mosni. Amikor kifogyott a tégely, eszembe jutott, hogy a hulladékcsökkentés jegyében akár én is elkészíthetném magamnak.

75485958_2474580482654989_7755416914469322752_n

Mielőtt azonban megosztanám a receptet, fontosnak tartom megjegyezni, hogy ez egy dezodor, nem pedig izzadásgátló. Azaz nem csökkenti vagy akadályozza meg az izzadást, mindössze gátolja a bakteriális anyagcsere-folyamatokat, amelyek a kellemetlen testszagot okozzák.

Az összetevők:

0,5 rész kókuszolaj

0,2 rész szódabikarbóna

0,3 rész kukoricakeményítő

néhány csepp teafaolaj – antibakteriális

néhány csepp illóolaj, az illat miatt – például levendula, menta, illetve ha valaki férfias illatot szeretne, akkor vetiver, bergamot és cédrus

2-3 csepp E-vitamin

Ezeket össze kell keverni és tégelybe önteni. Nem nagy turpisság. 

Szólj hozzá!

Your email address will not be published. Required fields are marked *