201910.16
1

Neked van időd olvasni?

Az olvasás a lehető legjobb eszköz arra, hogy összehozza az embereket. Ahány könyvet olvasunk, annyival több világot, nézőpontot ismerünk meg. Adjuk át az olvasmányélményünket másoknak is, a barátainknak, ismerőseinknek!

Az olvasás az egyik legjobb szabadidős tevékenység. Így gondolja Vecsei H. Miklós színész és Szabados Ágnes híradós is, akik életében fontos szerepet tölt be az irodalom. Mindkettejük neve ismerősen csenghet azok számára, akik szívesen vesznek könyvet a kezükbe. Ők ugyanis saját szabadidejüket (többek között) arra használják fel, hogy felkeltsék a fiatalok érdeklődését az olvasás, illetve a könyvek iránt.

Szabados Ági nevéhez fűződik a Nincs időm olvasni kihívás, melynek lényege négy szóval összefoglalható: tizenkét hónap, tizenkét könyv. Havonta új témát dob fel egy közös olvasmánnyal a facebookos csoporton belül – az októberi például az Eszter hagyatéka Márai Sándortól. Érdekes megfigyelni a csoporttagok néha egybehangzó, néha pedig teljesen eltérő véleményét egy-egy könyvről. A hónap végén Ági mindig egy online kibeszélővel zárja a kihívást.

FB_IMG_1570737749651

Az emberek rendszerint azzal takaróznak, hogy nincs idejük olvasni. Azonban iskola, munka, gyerekek mellett is el lehet olvasni egy-egy könyvet havonta – egyáltalán nem lehetetlen. A kihíváshoz kapcsolódó olvasónapló a Van időm olvasni nevet viseli.  A napló új része novemberben jelenik meg Van már időd olvasni? címmel, amit a projekt weboldalán lehet majd beszerezni.

Szabados Ágnes minden kedden megszólaltatja a podcast harangjait, Lapozz a 99re név alatt. Vajon miért pont 99? Mi rejlik e bűvös szám mögött?

Még az igazi könyvmolyoknál is előfordul az, hogy egy könyv nem köti le őket eléggé. Letesszük vagy félrerakjuk örökre. Ez a lépés kimarad, ha hallgatjuk a podcastet, és hagyjuk, hogy egyre gyarapodjon a beszerzendő könyvek listája. Hetente új témával jelentkezik: krimitől kezdve Szabó Magdán át egészen Stephen King-regényekig. Rengeteg egyéniség megfordult már a Betone Stúdióban, többek közt: Viszkok Fruzsi vlogger, Mautner Zsófi séf és Szabó Simon színész, rendező is. Bemutatták kedvenc olvasmányélményüket, és elmondták, mikor jut idejük az olvasásra. A podcast végén pedig Szabados Ágnes vesz le egy könyvet a polcáról. Jut eszembe, az embert legkönnyebben arról ismerhetjük meg, milyen könyveket olvas, mekkora az a bizonyos könyvtár.

0_.facebook_1571238768818

Nagy kedvencem, mint színész, és mint a POKET zsebkönyvek egyik ötletgazdája (Grecsó Krisztián mellett) Vecsei H. Miklós. A Sztalker Csoport 2018 áprilisában helyezte el az okostelefon nagyságú könyvecskéket Budapest egyes pontjan a könyvautomatákba. Mára országszerte egyre több helyen elérhető – immáron 19 automata, több mint 20 kötet, és rengeteg olvasó. A kínálat színes (a szó mindkét értelmében), olyan könyvek, melyeket lehet eszünkbe sem jutna elolvasni: klasszikusok, vámpír-történetek, versantológia, külföldi szerzők művei. A ZSEBünkből elővehetjük Háy János novellás kötetét, a Sztreccst, mely hű képet ad a mai társadalomról. Jaj, és persze ne feledkezzünk meg a nagyköveteikről! Minden egyes könyvnek van egy nagykövete, mint például: Rudolf Péter, Lábas Viki, Gryllus Dorka.

A 2019. április 11-én megjelent verseskötetet Vecsei és Horváth Panna állították össze, A szarvasssá változott fiú kiáltozása a titkok kapujából (Juhász Ferenc költeménye) címmel. Egy teljes évig dolgoztak, hogy megalkossák ezt az antológiát, melybe nyugatosok és kortárs költők versei egyaránt bekerültek. Ady Endre, Fodor Ákos, Parti Nagy Lajos, Tóth Árpád csak pár név a sok közül.

A telefonunkon való görgetés helyett inkább olvassunk a vonaton, villamoson. Ha valaki veled szemben ülve épp egy poketet olvas, mosolyogj rá! Hozzunk létre közösséget! Itt van például a poketközösség csoport, akik eseményeket szerveznek a POKET zsebkönyvek közreműködésével.
Tudtátok , hogy van poket tetkó is? Bőrön a költő, hát nem csodálatos?! József Attila a válladon, esetleg egy Szerb Antal-idézet az Utas és Holdvilág című könyvből a csuklódon.

facebook_1571238808771

Az olvasás a lehető legjobb eszköz arra, hogy összehozza az embereket. Ahány könyvet olvasunk, annyival több világot, nézőpontot ismerünk meg. Adjuk át az olvasmányélményünket másoknak is, a barátainknak, ismerőseinknek! Beszélgessünk a könyvekről, vitassuk meg, kinek melyik karakter a kedvence, ki melyik fejezetnél sírta el magát, vagy épp ki nevette el magát hangosan a vonaton. Mindenkinek van kedvenc könyve, írója, verse, idézete. 

Az internet használatát túlzásba visszük, de ha megtaláljuk a helyes utat, jó dolgokra is felhasználhatjuk. Így tesznek az olvasást népszerűsítők is. Kövessük példájukat! 

Szólj hozzá!

Your email address will not be published. Required fields are marked *