201909.29
0

38 millió testvér

Bal kézzel fogunk kezet, mert az közelebb van a szívünkhöz. Köztünk mindenki testvére a másiknak, tegezzük egymást kortól függetlenül, ennek ellenére a tisztelet megmarad.

II. Erzsébet, a brit királynő; David Beckham labdarúgó; Paul McCartney,  a Beatles tagja; J. K. Rowling írónő - a Harry Potter szerzője; Neil Armstrong űrhajós - az első ember a Holdon; John F. Kennedy, az Egyesült Államok elnöke, Sík Sándor költő, Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas tudós - a C-vitamin felfedezője...

Unknown-6

Unknown-5

Igazad van, nem voltak vértestvérek az előbb felsorolt személyek, itt most egy másfajta kötelékről lesz szó. Közismertségük nem a cserkészetnek köszönhető, nincs a homlokukra írva.  Így van ez néhány ismerősöddel is. Néha eltűnnek hétvégékre, vagy a nyár közepén kihagynak egy fesztivált, mert ők táborba mennek.  A Cserkészmozgalom Világszervezet az egyik legnagyobb ifjúsági szervezet, többmillió fiatal tagja, 216 országból. 

Lehet, már hallottál rólunk, láttad egyenruhánkat, és sok tévhittel rendelkezel a cserkészettel kapcsolatban. Ne gondold, hogy most mindent felfedek előtted, ahhoz meg kell tapasztalnod ezt az életérzést! Nem árulunk sütiket, nem eszünk rovarokat, nem tapsolunk – csak csatakiáltunk, vannak jelvényeink, és nem félünk bepiszkolni a kezünket. Bal kézzel fogunk kezet, mert az közelebb van a szívünkhöz. Köztünk mindenki testvére a másiknak, tegezzük egymást kortól függetlenül, ennek ellenére a tisztelet megmarad.

Unknown-4

Unknown-3

Fő értékeink a hazaszeretet, a jellemfejlődés, a természetközeliség és a vallásosság. A gyermek testi, szellemi fejlődése, cserkészeszmék továbbadása, magyar hagyományaink őrzése, és egy kis plusz amit a hétköznapok nem adnak meg. Élménypedagógia a mi elsődleges eszközünk – nemcsak beszélünk róla, hanem megmutatjuk, és együtt is csináljuk. Ezt általában olyan módon, hogy a gyerek észre sem veszi, mégis elsajátított valami újat. Sokszor meseszereplőknek öltözünk be, és elvarázsoljuk a gyerekeket egy másik világba. Bábokkal játszunk el egy történetet, népdalokat éneklünk a tűz körül, vigyázzba állunk, és menetelünk. 10 napot töltünk az erdőben, ahol új világot építünk magunknak saját kezünkkel, saját erőnkből, de nem a természet kárára. Sátorban alszunk, túrázunk, számháborúzunk, faépítményeket kötözünk össze, és teljes mértékben kizökkenünk a ... konkrétan mindenből, ami megszokott.

Váratlan találkozások bármikor megtörténhetnek. Van, hogy kiszúrod a pályaudvar sarkában álldogáló kis csoportot, akik nyakkendőt viselnek, a színe alapján próbálod kitalálni  melyik országból jöhettek. Nem történik ilyenkor nagy dolog, esetleg köszönünk. Valami irtó furcsa és különleges érzés, hogy szóváltás nélkül tudod, közös céljaitok vannak egy ismeretlennel. Ez nem más, mint hogy egy szebb világot hagyjunk magunk mögött, mint amilyet kaptunk. 

Unknown-2

A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetségnek megközelítőleg 1372 tagja van. 42 cserkészcsapat működik az ország magyarlakta településein. 

Szólj hozzá!

Your email address will not be published. Required fields are marked *