201909.16
1

Tudunk jól szeretni?

Fontos, hogy mindenekelőtt magunkba nézzünk és rájöjjünk, hogy számunkra mi a legfontosabb. Mi az, amitől boldogok vagyunk, amitől szeretve érezzük magunkat? Ha erre rájövünk, jó úton járunk, hogy felfedezzük a saját szeretetnyelvünket

Már az elején leszögezhetjük, hogy a világon a két legjobb dolog szeretni és szeretve lenni.
Vajon tudunk igazán, nyitott szívvel, feltétel nélkül szeretni? Mi van akkor, ha mi minden igyekezetünkkel éreztetjük szeretetünket, de a másik fél meg sem érzi? Hogyan tudnánk érzéseinket úgy kifejezni, hogy szüleink, testvéreink, barátaink, kedvesünk is azt érezzék, amit mi közölni szeretnénk?

uzsak01

Ezen kérdésekre próbálunk választ találni Gary Chapmannel, pontosabban Az 5 szeretetnyelv című könyvével. Szeretni az egyik legtermészetesebb, legijesztőbb, legjobb, egyszerre a legegyszerűbb és legbonyolultabb dolog a világon.

Gary Chapman szerint 5 szeretetnyelv áll rendelkezésünkre: szívességek, testi érintés, minőségi idő, ajándékozás, elismerő szavak.

1. Szívességek: Neked is van egy barátod, aki ha látja, hogy nehéz a táskád, kérdezés nélkül kiveszi a kezedből, és cipeli helyetted? El vagy havazva, és pont a megfelelő terhet veszi le a válladról? Amikor a legnagyobb szükséged lenne valakire, pontosan ő az, aki ott van, és anélkül, hogy megkérnéd, magától beleáll bármilyen szituációba, és legjobb tudása szerint segít? Igen, jól gondolod, ő így szeret.

2. Testi érintés: Tegnap megint megölelt, csak úgy, mert jólesett neki. Akarva-akaratlanul megsimogatja a vállad, fogja a kezed, s ha meglepetés éri, a nyakadba ugrik, és agyonpuszilgat? Mert ő ezzel jelzi, testi kontaktussal szeretné tudatni, hogy fontos vagy számára.

3. Minőségi idő: Már 3 órája nem csekkoltad a telefonod, mert olyan jót beszélgettél, minden figyelmeteket egymásnak szenteltétek, sétáltatok, vagy csak úgy leültetek egy padra a tóparton csendben nézni a vizet. Nem szeretsz üzenetekben, emojikban kommunikálni? A személyes találkozás neked többet ér? Mert egy „minőségi idős” embernek nagyon is!

4. Ajándékozás: Véletlenül megtalálta a kedvenc CD-d régi kiadását, amit Kiss Tibi ráadásul még alá is írt? Fél éve említetted egy tőmondatban, s azt hitted, nem is figyel. Borzalmas napod volt, de este beugrik a kedvenc nasiddal, amit egyszer látott enni. Úgy csámcsogtál, hogy tudta, ennél jobban egy csokit se szeretsz. Nem az ajándék mérete vagy ára számít, hanem a gesztus, hogy figyel rád.

5. Elismerő szavak: Büszke vagyok rád! Gratulálok, te voltál ma a legjobb! Ennél szebb passzt nem láttam már rég, haver! Ez igen, ügyes vagy! Nagyon szép a ruhád, csinos vagy ma! Akad olyan egyén a környezetedben, akinek mindig van egy kedves szava hozzád? Elismeri a tehetséged, és biztat a folytatásra? Elismerő szavakkal szeretni nagyon pozitív és motiváló mások számára.

Ahogy beszélni tanulunk kiskorunkban, és ezzel elsajátítunk egy nyelvet, ugyanúgy a szeretetben is kialakul egy anyanyelvünk. Nyilván képesek vagyunk elsajátítani más nyelveket is, de valahogy az emberek többsége nem érzi erre az igényt magában.

uzsak02

Ha mindannyian egy nyelven szeretnénk, hogy történhetne meg, hogy valaki nem érzi magát szeretve egy működő kapcsolatban? A válasz elég egyszerű – előfordulhat, hogy valakinek az ajándékozás a szeretetnyelve, s apró ajándékokkal, meglepetésekkel kedveskedik szeretteinek, és mivel ő ezt ismeri, hogy a szeretetet így lehet kimutatni, a másik félhez is hasonlóképpen ezeket az elvárásokat támaszthatja. Ám lehetséges, hogy ő örömmel fogadja az ajándékokat, és elismerő szavakkal hálálná meg, viszont ezek nem találnak “megértő fülekre”.

Fontos, hogy mindenekelőtt magunkba nézzünk és rájöjjünk, hogy számunkra mi a legfontosabb. Mi az, amitől boldogok vagyunk, amitől szeretve érezzük magunkat? Ha erre rájövünk, jó úton járunk, hogy felfedezzük a saját szeretetnyelvünket.

Ha megtanuljuk, észrevesszük, hogy mi magunk hogyan mutatjuk ki a szeretetünket, és odafigyelünk a másikra, hogy neki mi esik a legjobban, mitől ragyog fel a szeme, jó úton járunk, hogy megismerjük az ő szeretetnyelvét is.

Vajon meg tudunk tanulni más szeretetnyelveket is? A válasz: igen. Ugyanúgy, ahogy az iskolában tanultál más nyelveket, a szeretet nyelvén is meg tudod ezt tenni. Nem könnyű feladat, és nem is egyik percről a másikra történik. Első lépésben rá kell jönnöd, mi a másik ember legjellemzőbb vonása, ő hogyan szeret. Ezeket az apró jeleket eleinte nehézkesen veszed majd észre, ám minél rutinosabbá válsz, annál egyszerűbb lesz számodra az efféle kommunikáció. Csak a képzelet szabhat határt annak, hogy a szeretetnyelveken belül hányféle kifejezésmód, “tájszólás” létezik. Egyszerű elképzelni a romantikus regények által leírt csodálatos befejezéseket. Viszont a való életben a ruhák nem hajtogatják össze magukat, a zoknik páratlanul kerülnek ki a mosásból, és szerencsére nem megy minden olyan egyszerűen.

uzsak03

Hogyan tudunk a legegyszerűbben elsajátítani egy szeretetnyelvet? A legjobb módja a kommunikáció, kérdezzük meg, mi a másik számára a legfontosabb lelkileg, és mégis milyen formában tudunk tenni azért, hogy neki jó legyen. Ha párkapcsolati vonatkoztatásban nézzük, sokan keresik az igazit. De vajon létezik az igazi? Vagy csupán a 21. századra átfogalmaztuk az „Igaz, amiért teszünk minden nap” fogalmát. Ha megtanuljuk a párunk szeretetnyelvét, ő maga is hatalmas pozitív változáson fog átmenni. Amint sikerül megtöltenünk egy másik ember “szeretettankját”, olyan lelki megnyugvást vélhetünk felfedezni rajta, ami minket is megnyugtat, és a párunk is máshogy fog velünk viselkedni. A legnagyobb problémák ott kezdődnek, amikor párunk nem érzi szeretve magát, és ezért testileg vagy lelkileg megcsal. Nem érzi azt, hogy ki kéne tartania mellettünk, úgy érzi, hogy ő nem kap ettől a kapcsolattól semmit, hogy mi nem lehetünk egymás számára az ”Igaziak”. A 21. századra kifejlődött bennünk az az érzet, hogy minden eldobható/visszaváltható/kicserélhető. Ezért pontosan ilyen módon bánunk a párkapcsolatainkkal is, ahelyett, hogy keresünk valaki mást, illetve várunk az igazira, az éppen aktuális társunkat kellene megbecsülni, és átsegíteni egymást a nehéz időszakokon. Családon belül is előfordulhat ez a helyzet, ha jelenleg nem jössz ki túl jól a szüleiddel/gyermekeddel, gondolkodj el azon, hogy neki mitől telik meg a lelke szeretettel.

A világegyetem legnagyobb mozgatórugója a szeretet, eszerint bánjunk hát vele!
Szeressétek egymást!

Szólj hozzá!

Your email address will not be published. Required fields are marked *