201712.04
0

Sikeresen lezajlott a XII.Felvidéki Tudományos Diákköri Konferencia

in Hírek

Szombaton ért véget Felvidék legnagyobb tudományos versenye. A díjazott munkák közt az Árvácska horrorisztikus olvasata, rakétatervezés és a súlyos kombinált immundefektus kutatása. A zsűri tizenhat pályamunkát juttatott tovább a magyarországi fordulóra.

A felvidéki magyar egyetemistákat tömörítő Diákhálózat közreműködésével sikeresen lezajlott a XII. Felvidéki Tudományos Diákköri Konferencia (FTDK), melynek a nyitrai Közép-európai Tanulmányok Kara biztosított helyszínt.
Idén harminckilenc pályamunka érkezett a versenyre. A konferencián a versenyzőket a szekciózsűrik ajánlása alapján díjazták. A zsűri döntése alapján helyezést elérő diákok ösztöndíjban és tárgyjutalomban részesültek.

_MG_9485

A rendezvény a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Karának dékánhelyettesének, Vančoné Kremmer Ildikó ünnepélyes beszédével kezdődött, majd Bárczi Zsófia dékánasszony és Weiszburg G. Tamás, az OTDK alelnöke is köszöntötte a részvevőket. A szekcióülések és a főzsűri ülését követően a résztvevők az Endorfin zenekar koncertjén vehettek részt, hogy kipihenhessék a verseny okozta fáradalmaikat.

_MG_9634

A szombati nap Dr. Morvai Tünde (az MTA HTMT osztályvezetője): GeneZYs 2015 – a Kárpát-medencei magyar fiatalok ifjúságszociológiai felmérése c. plenáris előadásával folytatódott, amelyet az ünnepélyes díjátadó követett.

A díjakat a főzsűri tagjai, a versenyt támogató Országos Takarékpénztár (OTP) képviselője, Mikóczi Angelika, a Microcomp képviselője, Komzsík Attila, valamint a Szlovákiai Akadémiai Tanács (SZMAT) titkára, Vančoné Kremmer Ildikó adta át. A nyertesek ösztöndíját a Diákhálózat biztosította.

_MG_9643


Az idei fődíjat Lomboš Kornélia, a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem hallgatója Móricz Zsigmond Árvácskájának horrorisztikus olvasata című dolgozatával érdemelte ki. A konferencia fődíját a Microcomp biztosította. A Szlovákiai Magyar Akadémiai Tanács különdíját Hortai Ferenc vehette át a Fordulatszámmérő műszer stroboszkóppal című munkájáért.

_MG_9678

Az FTDK képzeletbeli stafétáját Kmeť Tibor, a Selye János Egyetem rektorhelyettese vette át, így a soron következő XIII. Felvidéki Tudományos Diákköri Konferencia Komáromban kerül majd megrendezésre.


A konferencia díjazottjainak pontos sorrendje szekciónként a következő:


Irodalomtudományi szekció

 1. Lomboš Kornélia (Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem) – Móricz Zsigmond Árvácskájának horrorisztikus olvasata
 2. Mellár Dávid (Pozsonyi Comenius Egyetem) – A határsértés erotikája
 3. Csölle Stefánia (Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem) – Kortárs lírai mesék összehasonlító vizsgálata

Történelemtudományi és vallástörténeti szekció

 1. Molnár Mária (Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem) – Somlyai Báthory István (Élete, források, válogatott levelezése)
 2. Pataki Tamás (Selye János Egyetem) – Csehszlovák-szír kapcsolatok a hidegháború első felében és azok megjelenése a sajtóban
 3. Tóth Krisztián (Selye János Egyetem) – A rimaszombati Egyesült Protestáns Gimnázium államosítása

Nyelvtudományi szekció

 1. Rási Szilvia (Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem) – Méhi község nyelvjárásának attitűdvizsgálata
 2. Kuszala Orsolya (Pozsonyi Comenius Egyetem) – Modern frazémák és empirikus vizsgálatuk
 3. Karika Réka (Pozsonyi Comenius Egyetem) – A párbeszédek beszélt nyelvi jellegének érzékeltetése a prózairodalomban – A beszéltnyelviség jegyei Norbert György Klára című regényében

Pedagógiai és élettudományok szekció

 1. Keszler Zoltán (Pozsonyi Comenius Egyetem) – Súlyos kombinált immundefektus
 2. Tóth Emese – Nagy Anna (Selye János Egyetem) – Az óvodáskorú gyermekek táplálkozási és mozgási szokásainak vizsgálata
 3. Vas Kinga (Selye János Egyetem) – Adatok Bátka (Bátka) flórájához

Műszaki tudományok szekció

 1. Hortai Ferenc (Vysoké učení technické v Brně) – A dinamikus biometrikus aláírás, mint effektív kommunikációs eszköz
 2. Nagy Bence (Szlovák Műszaki Egyetem, Pozsony) – Dinamikai rendszerek matematikai elemzése és szimulálása
 3. Jerábek Róbert – Csizmadia Dávid (Szlovák Műszaki Egyetem, Pozsony) – Aláfutásgátló feszültségi és alakváltozási állapotának analízise

Közgazdaságtudományi szekció

 1. Sánta Kamilla (Selye János Egyetem) – Termékmegjelenítés – korunk leghatásosabb reklámformája (?)
 2. Illés Tamás (Selye János Egyetem) – Helyi kereskedelem – primer kutatás Kamocsa községben
 3. Szeif Attila (Selye János Egyetem) – A rendszerváltás gazdasági hatásainak elemzése a visegrádi  országok példáján keresztül

Társadalomtudományi szekció

 1. Rehák Tünde (Selye János Egyetem) – Iskola a nyelvhatáron – Változások a galántai magyar tannyelvű alapiskola helyzetében 2005-2015 között

3. Deminger Orsolya (Selye János Egyetem) – A nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Református Líceumban működő szociális napközi feltételrendszere és tevékenysége

3. Nagy Krisztina (Selye János Egyetem) – A magyar parasztság halotti rítusai, különösen Felvidéken és Erdélyben

A társadalomtudományi szekcióban a zsűri döntése alapján nem került kiosztásra az első helyezés.

Az Országos Tudományos Diákköri Konferenciára (OTDK) javasolt versenyzők:

Lomboš Kornélia, Mellár Dávid, Csölle Stefánia, Molnár Mária, Pataki Tamás, Tóth Krisztián, Keszler Zoltán, Tóth Emese és Nagy Anna, Vas Kinga, Svitek Szilárd, Hortai Ferenc, Nagy Bence, Jerábek Róbert és Csizmadia Dávid, Sánta Kamilla, Rehák Tünde, Deminger Orsolya

A rendezvény a Jedlik Ányos Polgári Társulás (JAPT), a Közép-európai Tanulmányok Kara, a Nemzeti Tehetség Program, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő támogatásával, a Szlovákiai Magyar Tudományos Diákköri Tanács (SZMTDT) és a Selye János Egyetem (SJE) szervezői közreműködésével, továbbá az OTDT Tudományos Diákkörök Határok Nélkül (HTDK) programja, a Diákhálózat (DH) és tagszervezete, a Juhász Gyula Ifjúsági Klub (JuGyIK), valamint a Szlovákiai Magyar Akadémiai Tanács (SZMAT) védnöksége alatt jött létre.

Inczédi Lilla, a Diákhálózat FTDK programkoordinátora a következőképp értékelte a rendezvényt: „Az idei XII. FTDK-t rendkívül sikeresnek mondhatjuk. Úgy érzem, hogy az egyik legsikeresebb Felvidéki Tudományos Diákköri Konferenciát tudhatjuk magunk mögött, bár azt hiszem, ezen mondatomat minden évben megismétlem. Maga a szervezés és a lebonyolítás kapcsán is tanultunk az elmúlt évek hibájából. Az utóbbi években egy folyamatos emelkedő tendencia jellemzi a jelentkezők számát, a benyújtott pályamunkák minőségét, valamint a konferenciák színvonalát. Remélem ez a gradáció a továbbiakban is megmarad.”

A Diákhálózat ezúton is gratulál a díjazottaknak. Minden egyes egyetemistának köszönjük a részvételt, a továbbjutóknak pedig sok sikert kívánunk az OTDK-hoz!

Radics Rudolf

A rendezvény támogatói:

dh
Szólj hozzá!

Your email address will not be published. Required fields are marked *