201610.31
0

A 60. évforduló jegyében az idei Gloria Victis

in Hírek

A Rákóczi Szövetség 2016. október 21-23. között immár XXIV. alkalommal rendezte meg a Gloria Victis Kárpát-medencei Ifjúsági Találkozó elnevezésű rendezvénysorozatát, amely alkalmat biztosít az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékének felidézésére.

„Az a tény, hogy anyanyelvem magyar, és magyarul beszélek, gondolkozom, írok, életem legnagyobb eseménye, melyhez nincs fogható. (…) Mélyen bennem van, a vérem csöppjeiben, idegeim dúcában, metafizikai rejtélyként.” Kosztolányi Dezső sorait olvasva, még inkább tudatosul bennem az a tény, hogy bár különböző országokban élünk, s értékrendszerünk sem azonos, egy valami összeköt minket, s ez nem más, mint az anyanyelvünk, s magyar nemzetünk.

A rendezvénysorozatról a Diákhálózat képviselete mellett a diákszervezetek képviselői – köztük a nyitrai JuGyIK, a pozsonyi JAIK, a komáromi JóMóD, a brünni KAFEDIK, a prágai AED, a kassai KIKELET, valamint a Budapest városában működő KAD sem hiányozhatott. A megemlékezésen részt vett továbbá a pozsonyi SEJK, a komáromi HÖK, valamint a győri JÁDiK is. A résztvevőket két busz, az egyik Nyitráról, a másik Pozsonyból szállította Budapestre.14885843_1374226669276831_949852154_n

A háromnapos rendezvény első napján csodálatos látvány tárult elénk, hiszen a Dunán való sétahajózás során megcsodálhattuk a gyönyörű budapesti panorámát. A második napon, vagyis szombaton a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem épületében Takaró Mihály irodalomtörténész és Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke jóvoltából két színvonalas előadásnak lehettünk fültanúi. Fehér Barbara, a nyitrai Juhász Gyula Ifjúsági Klub tagja, valamint a Gloria Victis programkoordinátora a következőképp fogalmazott Takaró Mihály előadását hallva: „Megható és fenomenális előadás volt, amely a magyarságtudat megőrzésére ösztönzött, teljes mértékben egyetértek az előadáson elhangzott bölcs magvas gondolatokkal.”

A Műegyetemen való ünnepség után fáklyával vonultunk át a Bem térre, ahol a Diákhálózat képviseletében Kotiers Róza és Dobai Szabolcs rótta le kegyeletét Bem József szobránál. A rendezvénysorozat utolsó napján, azaz vasárnap filmvetítésre került sor, Sándor Pál rendezésében  az 1983-ban készült Szerencsés Dániel című filmalkotást nézhettük meg.14877082_1374225612610270_2144005037_n

A rendezvény után megkérdeztem néhány tagszervezeti képviselőt, hogy nekik mennyire tetszett maga a megemlékezés és a fáklyás felvonulás. A kérdésemre az alábbi válaszok érkeztek:

„Nagyon szép látvány volt, igazán hangulatos, bár egy kicsit féltettük a hajunkat és kabátunkat a tűztől, de a látvány mindenért kárpótolt.” (Cseh Andrea)

„Lehetőségem volt megismerkedni sok emberrel, kárpátaljai és erdélyi ismerősöket is szereztem, ebben a megemlékezésben benne van az összetartás.” (Takács Péter)

„A szervezés nagyon tetszett, igazán ügyeltek mindenre, maga a menet gyönyörű volt. Jól ki volt találva: nem volt sem túl hosszú, sem túl rövid. Igazán átjárt az emlékezés szelleme, kellemes volt nagyon.” (Kotiers Rebeka)


Radics Rudolf

Fotók: Szatmáry Boglárka

Szólj hozzá!

Your email address will not be published. Required fields are marked *