A Learning Enterprises közcélú, non-profit kezdeményezést 1991-ben Tolnay Ádám, a Washingtoni Egyetem professzora hívta életre. A rendszerváltás utáni hazalátogatása alkalmával fogalmazódott meg benne az ötlet, hogy amerikai egyetemista diákok segítségével ingyenes nyelvoktatási képzést indítson Magyarországon, majd egész Közép-Kelet Európában. A professzor először 1991-ben érkezett egyetemi barátaival együtt Mátraszentistvánra, hogy az ottani falvak gyerekeivel, diákjaival megismertessék, megszerettessék az angol nyelvet. A kezdeményezés olyan népszerűségre tett szert, hogy mára világméretűvé nőtte ki magát: Magyarország/Szlovákia, Románia/Horvátország, Lengyelország, Mauritius és Kína után Mongóliában, Brazíliában és Indiában is működik már.

Szlovákia Magyarországgal közösen szervezi a programot, elsősorban Dél-Szlovákiában – zömében a magyar lakta falvakban. Ez nem csak a tanulásról, a tanításról szól, hanem a különböző kultúrák találkozásáról is. Turnusban kétszer háromhetes, kommunikációt serkentő, fejlesztő nyelvtanfolyamot tartanak több csoportnak: kicsiknek, diákoknak, fiataloknak a kezdőtől a haladó szintig. Az amerikai lektorok a tanítási óráik után együtt töltik szabadidejüket diákjaikkal, befogadó családjaikkal. Közös programok keretén belül mesélnek saját szokásaikról, hagyományaikról, kultúrájukról, a diákok pedig az itteni életmódról. A lektorok a két turnus között találkoznak, megosztják, kicserélik tapasztalataikat lektortársaikkal, a program után pedig kedves emlékekkel, tapasztalatokkal gazdagodva azzal a tudattal térhetnek haza, hogy hozzájárultak falvaink angol nyelvtudásának fejlesztéséhez.

2014-től a szlovákiai programot a Learning Enterprises és a Diákhálózat együttműködve szervezi. További információt a programról a www.learningenterprises.org weboldalon találhattok.