KIKELET-bw

A KIKELET a Kassán tanuló magyar egyetemisták és diákok klubja. 1999-ben alapította meg egy csapatnyi fiatal, akik megunták, hogy Kassán nincsenek olyan programok, lehetőségek, melyek a magyar fiatalságot szólítanák meg. Az addigi programok hiányának is köszönhetően nagy érdeklődést váltott ki az újonnan létrejött csoport. Lelkes támogatójuk volt mindig is a Kassai Magyarok Fóruma, akikkel a mai napig is jó kapcsolatot ápolnak. Azóta már sok változáson és fejlődésen ment keresztül a szervezet. Idő közben a Diákhálózat tagszervezete lett, ennek köszönhetően szorosabb kapcsolat alakult ki a nyugati tagszervezetekkel.

A Diákhálózaton kívül együttműködik több kassai szervezettel is, többek között a már említett Kassai Magyarok Fórumával, a kassai Thália Színházzal, a Rovás Akadémiával és a helyi Csemadok alapszervezetével. Az utóbbival közösen szervezik a hagyományos kassai magyar bált és a Magyar Dal Napját is. Tagjaik rendszeresen jelen vannak a kassai magyar vonatkozású kulturális eseményeken, szoboravatásokon, koszorúzásokon és más jellegű megemlékezéseken.

A KIKELET programjai változatosak. Célja, hogy megszólítsa és megragadja a fiatalságot. Népszerű rendezvényeik közé tartozik a már védjegyükké vált „magyarbuli”, játékest, sörpong- és csocsó bajnokságok. Természetesen kultúrából sincs hiány, rendszeresen vannak előadások és beszélgetések a lehető legtöbb témát érintve. Az ”Ép testben ép lélek” gondolattól vezérelve kisebb kihagyás után újra szerveznek hosszabb- rövidebb túrákat a természet kedvelőinek.

2019-ben ünneplik megalakulásuk 20. évfordulóját, nem kis újítással készülnek, hiszen először kerül megrendezésre a Kassai Ifjúsági Napok elnevezésű 3 napos rendezvénysorozat.

VárosKassa
RövidítésKIKELET
Alapítás éve 1999